Najveći svetski proizvođač voća i povrća rešen da eliminiše otpad od hrane

Najveći svetski proizvođač voća i povrća, kompanija Dole najavila je da će do 2025. godine potpuno eliminisati otpad koji nastaje na putu od farmi do marketa. Kompanija traži način da se od voća i povrća koje završava kao otpad, naprave novi proizvodi – od grickalica, preko kozmetičkih proizvoda, do pakovanja.

Od kore ananasa koja je bogata nutrijentima i vitaminom C, kompanija namerava da napravi nove grickalice, pića ili kozmetičke proizvode. Lišće banana u kombinaciji sa korom ananasa koristiće se za pravljenje biorazgradivih pakovanja kojima će se zameniti sva plastična. Ono što ne može da se upotrebi za nove proizvode, trebalo bi da bude sirovina za postrojenja na biogas koja hranu pretvaraju u električnu energiju.

Ako voće ne izgleda lepo, ne znači da ne valja

Sada, deo voća završava na otpadu jer je oštećen tokom berbe ili u nekoj fazi u lancu snabdevanja. Značajan deo se odbacuje zbog strogih kozmetičkih standarda u industriji, pa čelnici kompanije predlažu da se uspostave drugačiji standardi, kako bi se kupcima objasnilo da samo zato što nešto ne izgleda reprezentativno, ne znači da je neukusno ili nehranljivo.

Predsednik kompanije Dole Pier Luigi Sigismondi upozorava da je bačeno voće ogroman ekološki problem.

Da je otpad od hrane država, bio bi na trećem mestu po uticaju na globalno zagrevanje, posle SAD i Kine. Kada nam voće ili hrana završe kao otpad, to znači da smo bacili energiju i vodu koja je potrebna da se voće uzgoji, transportuje, upakuje. A ako završi na deponiji, proizvodi metan, gas koji je čak i moćniji od ugljen-dioksida u izazivanju efekta staklene bašte – izričit je Sigismondi.

Ovi koraci neće potpuno eliminisati otpad jer je kompanija fokusirana na voće koje se izgubi na putu od farmi do marketa. I dalje ostaje problem voća u samim marketima i onog što kupci bace u svojim domovima. Prema nekim studijama, banane su jedan od proizvoda koji se najčešće baca u supermarketima. Podaci Ministarstva poljoprivrede SAD pokazuju da Amerikanci godišnje bace hrane u vrednosti od 161 milijardu dolara.

Izvor: eKapija

Foto: Twenty20/Anikona

Leave a comment