Muzeji (ne) žele naftne kompanije za sponzore – Britanski muzej (ni)je okončao partnerstvo sa BP

Ekološki aktivisti širom sveta nedavno su sa oduševljenjem dočekali vest da je Britanski muzej okončao 27 godina staro sponzorstvo sa naftnom kompanijom BP. Ipak, zvaničnici Britanskog muzeja ovu vest nisu želeli da potvrde ističući da nisu okončali partnerstvo.

BP je cenjen pobornik muzeja i trenutno partnerstvo traje do kraja godine. U vreme smanjenih javnih finansiranja, korporativni sponzori poput BP omogućavaju nam da ispunimo svoju misiju u obezbeđivanju jedinstvenog iskustva za naše posetioce – navodi se u pisanoj izjavi muzeja.

Sara Voldron, kodirektorka organizacije Culture Unstained koja se godinama borila za okončanje ovog partnerstva, ističe da muzej sada pokušava da se tiho izvuče iz partnerstva koje je trajalo skoro tri decenije. Ova organizacija je ranije objavila da je partnerstvo Britanskog muzeja i BP okončano u februaru nakon petogodišnjeg ugovora.

– To je velika pobeda za umetnike i aktiviste koji su tražili da BP logo bude skinut sa muzejskih izložbi. To je takođe bila i velika prilika za muzej da iskoristi trenutak i pokaže klimatsko vođstvo. Zato je veoma razočaravajuće da, umesto da ponosno izbace velikog zagađivača koji sipa milijarde u ekstrakciju fosilnih goriva, pokušavaju da se tiho izvuku. Ako je ozbiljan u odgovoru na klimatsku krizu, muzej mora da potvrdi da u budućnosti neće imati veze sa proizvođačima fosilnih goriva – kaže Voldron.

Pod pritiskom aktivista prethodnih godina partnerstva sa naftnim kompanijama raskinulo je 14 vodećih britanskih kulturnih institucija, među kojima i Tejt galerija, Britanski filmski institut, Nacionalna galerija portreta, Škotski balet, Kraljevska opera, Međunarodni festival u Edinburgu.

Korporativni sponzori ne utiču na nezavisnost

Nisu ipak sve kulturne institucije prekinule veze sa spornim kompanijama. Muzej nauke u Londonu potpisao je sponzorski ugovor sa norveškom naftnom kompanijom Equinor u kom se slaže da neće reći ili uraditi ništa što bi moglo da naruši reputaciju kompanije.

Kako su u Equinoru rekli Guardianu, reč je o standardnoj klauzuli u ugovorima muzeja, a ne o posebnoj koju su oni tražili, ali aktivisti su istakli da je reč o nedopustivoj praksi koja može da utiče na nezavisnost muzeja. Inače, Equinor od 2016. godine sponzoriše interaktivnu izložbu za decu.

Muzej nauke je i ranije imao sporne sponzore, poput Shella, koji je sponzorisao više izložbi od 2015. godine. Mada se muzej branio da veliki korporativni sponzori ne utiču na nezavisnost i izložbe, ima i suprotnih dokaza. Guardian je 2015. godine otkrio da je Shell pokušao da utiče na program o klimatskim promenama koji je sponzorisao u Muzeju nauke.

Da partnerstvo sa  naftnim kompanijama podriva naučni kredibilitet muzeja, slaže se i  istraživač zagađenja plastikom Stiv Alen.

– Naučnici ne mogu da podržavaju slične klauzule. To nije održivo jer je naš posao da kažemo kakav je svet zaista. To podrazumeva kompletnu istinu, a ne ono što je prihvatljivo industriji nafte i gasa – ističe Alen.