Predstavnici brze mode obećali da će praviti kvalitetniju odeću – kupcima, ipak, cena i dalje važnija od ekologije

Gotovo istovremeno, dva velika predstavnika brze mode, Primark i Asos, najavili su da će u narednih 10 godina povećati procenat recikliranih materijala u odeći, praviti garderobu koja duže traje i smanjiti emisije ugljenika.

Najveći trgovac odećom u Velikoj Britaniji, Primark, obećao je da će do 2030. godine svu odeću praviti od recikliranih ili održivijih materijala, a do 2027. godine odeću koja će po dizajnu biti reciklabilna. Trenutno, četvrtina odeće je napravljena od recikliranih ili održivijih materijala.

Trgovac poznat po jeftinoj garderobi obećao je da će praviti kvalitetniju odeću koja će duže trajati. Nova strategija, kako kažu u Primarku, neće dovesti do povećanja cena. Planiraju i da rade sa dobavljačima da prepolove emisije ugljenika kroz lanac snabdevanja i da eliminišu jednokratnu plastiku do 2027. godine. Takođe je najavljeno povećanje zarada zaposlenih.

Direktor Primarka Paul Merchant pozvao je i druge predstavnike modne industrije da više pažnje posvete zaštiti životne sredine i održivosti.

– Nemamo odgovore na sva pitanja i znamo da ne možemo sami. Posvećeni smo tome da radimo zajedno sa industrijom kako bismo napravili pravu promenu – istakao je Merchant.

Više recikliranih materijala u odeći

Ipak, poznavaoci prilika kažu da je odluka Primarka više usmerena na investitore nego na kupce koji su i dalje više fokusirani na cenu, nego na zaštitu životne sredine.

– Investitori, pre nego kupci, motivišu kompanije da budu održivije kako bi zadovoljile njihove kriterijume. Istraživanja pokazuju da je održivost oblast rastuće brige kupaca, ali i dalje su održivost i druge etičke kategorije manje važne od cene koja je vodeći motivator kupovine – kaže Patrick O’Brien, direktor istraživanja trgovina u kompaniji GlobalData.

Pored Primarka, i onlajn trgovac Asos je obećao da će do 2030. godine imati nula emisija ugljenika. Trgovac je rekao da do 2025. godine neće proizvoditi ugljenik u svojim poslovima, a nada se da će do 2030. godine isto postići u ukupnom lancu snabdevanja. Najavili su i da će povećati cirkularnost proizvoda, uključujući upotrebu više recikliranih materijala u svojim proizvodima i pakovanjima, da će dizajnirati odeću koja može lako biti reciklirana i olakšati kupcima proces recikliranja. 

Inače, procenjuje se da je modna industrija odgovorna za 10% gasova staklene bašte, a uprkos sve češćem pozivanju na recikliranje, mali procenat odeće se zaista i reciklira.