Obeležen Svetski dan zaštite životne sredine – Srbija će do septembra ukloniti 700 divljih deponija

Samo je jedna Zemlja – bio je slogan Stokholmske konferencije na kojoj je ustanovljen Svetski dan zaštite životne sredine, 1972. godine. Danas, 50 godina kasnije, izgleda da nam je potrebno podsećanje na to da imamo samo jednu planetu, pa je slogan ovogodišnje proslave isti.  

Nizom manifestacija u svetu obeležava se Svetski dan zaštite životne sredine. Ovogodišnji domaćin je Švedska, slogan je „Samo jedna Zemlja“, a fokus je na održivom životu u harmoniji sa prirodom.

Zaštita životne sredine prioritet za Srbiju, bar deklarativno

U Srbiji je ovaj dan obeležen na Kalemegdanu gde je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović naglasila da je čista i zdrava životna sredina od suštinske važnosti za budućnost, a strateški put Srbije pridruživanje EU.

– Otvaranjem Klastera 4 i Poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, potvrdili smo našu rešenost za usklađivanjem sa svim standardima EU. Prioriteti kojima smo posvećeni odnose se na poboljšanje kvaliteta vazduha, unapređenje sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i na borbu protiv klimatskih promena. Samo povećanje budžeta našeg Ministarstva za blizu 90 odsto u odnosu na 2020. godinu jasno pokazuje da je ulaganje u zaštitu životne sredine prioritet i da će se u narednom periodu realizovati značajni infrastrukturni projekti, koji će unaprediti ekološku sliku naše zemlje – rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da se u gotovo svakoj lokalnoj samoupravi u Srbiji trenutno realizuju zeleni projekti, među kojima su i projekti za pravilan tretman otpadnih voda, ali i projekti za pravilno upravljanje komunalnim otpadom. To će se, dodala je, pozitivno odraziti na kvalitet životne sredine, ali i na kvalitet života građana.

Ministarka je navela da će od postojećih 3.500 divljih deponija u Srbiji do septembra biti uklonjeno 700 deponija. Ona je dodala da država sistemski radi i na rešavanju pitanja istorijskog otpada u skladu sa evropskim standardima, kao i da će u naredne dve godine na taj višedecenijski problem konačno biti stavljena tačka.

– Sve ove aktivnosti su potvrda da Srbija ima jasan pravac i viziju u oblasti životne sredine, ali je izuzetno važno da radimo i na podizanju svesti građana da samo udruženim snagama možemo da osiguramo čistiju budućnost – rekla je  Vujović.

Obećanje da ćemo štititi prirodu

Svetski Dan zaštite životne sredine je jedan od najvećih događaja koji organizuju Ujedinjene nacije u cilju podizanja svesti o značaju prirode. Skupština UN je 1972. godine proglasila 5. jun Svetskim danom zaštite životne sredine, a prva proslava desila se pod sloganom “Samo jedna Zemlja”.

Od tada, zemlje se smenjuju u ulozi domaćina, a svake godine su u fokusu različite teme, od zagađenja vazduha, povećanja nivoa mora, ilegalne trgovine divljim svetom, plastičnog otpada. Glavna ideja praznika je da se ljudi podsete da treba da poštujemo sve što nam je planeta dala i da obećamo da ćemo štititi prirodu.