Kora od pomorandže rešenje za izvlačenje dragocenih metala iz upotrebljenih baterija

Rekordna količina elektronskog otpada zabeležena je u svetu prošle godine, a rešenje za ovaj gorući problem sa kojim se čovečanstvo suočava, možda se krije u kori od pomorandže.

Naučnici sa Univerziteta u Singapuru razvili su novu metodu korišćenja otpada od voća za izvlačenje dragocenih metala iz upotrebljenih litijum-jonskih baterija. Tim je koristio koru od pomorandže koja je uspešno spasila dragocene metale iz elektronskog otpada. Zatim su od ovako obnovljenih metala napravili nove funkcionalne baterije. Kako kažu, reč je o metodi koja smanjuje i elektronski i otpad od hrane, čime se podržava razvoj cirkularne ekonomije.

Izvlačenje dragocenih metala iz potrošenih baterija je proces koji se odvija na ekstremnim temperaturama, od preko 500°C, pri čemu se emituju toksični gasovi. Odavno naučnici istražuju alternativne pristupe za izvlačenje metala, poput onog koji koristi vodu kao rešenje za ekstrakciju. Proces uključuje usitnjavanje upotrebljenih baterija kako bi se stvorila crna masa. Istraživači onda izvlače dragocene metale iz crne mase tako što je rastvaraju u mešavini jake kiseline ili slabe kiseline u kombinaciji sa vodonik peroksidom pod vrelinom. Ovo je bolja metoda od standardne, ali upotreba jakih hemikalija na industrijskoj bazi može da proizvede značajnu količinu sekundarnih zagađivača koji predstavljaju zdravstveni i bezbednosni rizik.

Tim iz Singapura je shvatio da se isti cilj može postići kombinacijom presušene kore od pomorandže koja je smrvljena u puder i kiseline iz citrusnog voća. U laboratorijskim eksperimentima su ovom metodom uspešno izvukli 90% kobalta, litijuma, nikla i mangana iz potrošenih litijum-jonskih baterija. Kako objašnjavaju, ključ je u celulozi iz pomorandžine kore koja se pod toplotom, tokom procesa ekstrakcije, pretvara u šećere. Ovi šećeri podstiču oporavak metala iz baterijskog otpada, a procesu doprinose i antioksidanti iz pomorandžine kore, poput flavonoida i fenolske kiseline. Na kraju procesa, dobijaju se netoksični ostaci,  što znači da je reč o ekološki prihvatljivoj metodi, kažu naučnici koji veruju da se pristup može proširiti na druge tipove otpada od voća bogatog celulozom.

Profesor Madhavi Srinivasan iz univerzitetskog Saveza za istraživanje u cirkularnoj ekonomiji kaže da je njihova laboratorija osnovana kako bi razvila zeleniji način za recikliranje elektronskog otpada.

– Trenutni industrijski reciklažni proces e-otpada je energetski intenzivan i emituje štetne zagađivače i tečni otpad. Količina elektronskog otpada raste i neophodno je usvajanje ekoloških metoda. Naš tim je pokazao da je moguće to uraditi sa biorazgradivim supstancama – ističe Srinivasan.

Sledeći korak za naučnike je da nađu način da baterije napravljene od metala izvučenog pomoću kore od pomorandže, budu jednako efikasne kao i one napravljene od novih sirovina.

Foto: Pixabay/Alfred Derks

Leave a comment