Svaki drugi jogurt završi u kanti neotvoren – Asda uklanja natpis „Upotrebljivo do“

Britanski lanac supermarketa Asda uklanja natpis „Upotrebljivo do“ sa jogurta iz svoje robne marke i menja ga sa „Najbolje upotrebiti do“. Odluka koja će se primeniti na više od 50% proizvedenih jogurta doneta je kako bi se smanjio otpad od hrane.

Odluka je doneta nakon upozorenja NGO WRAP da se polovina jogurta u britanskim domaćinstvima baci neotvorena. Izveštaj takođe pokazuje da 70% jogurta koje bacimo u domaćinstvima propadaju jer nisu iskorišćeni na vreme, odnosno do datuma koji je napisan na ambalaži.

Tehnički tim Asde sastavljen od mikrobiologa sproveo je opsežno istraživanje kvaliteta namirnica kako bi se uverio da je bezbedno promeniti natpis u „Najbolje upotrebiti do“. Prošle godine Asda je natpis o upotrebljivosti uklonila sa voća i povrća, uključujući citruse, karfiol, šargarepu, krompir.

– Uvek tražimo načine da pomognemo mušterijama da smanje otpad od hrane. Istraživanje WRAP pokazuje da se 54.000 tona jestivog jogurta nepotrebno baci svake godine i nadamo se da će ova promena istovremeno biti dobra za okolinu i uštedeti novac mušterijama – kažu u Asdi.

U organizaciji WRAP takođe veruju da je ova odluka pun pogodak za sve.

Prosečna porodica godišnje da 700 funti za jestivu hranu koja završi u kanti zbog rokova. Naše istraživanje pokazuje da kada napišete odgovarajući rok na proizvodima poput jogurta, možete značajno smanjiti procenat jestive hrane koja završava u kanti za smeće.