Posle Novog Sada, Tasty stigao u Beograd – Hrana iz restorana po nižoj ceni

Nema više izgovora za bacanje hrane – konačno je i u Srbiju stigla aplikacija koja korisnicima  omogućava da hranu kupe po nižoj ceni.

Jedite ukusno, uštedite novac i čuvajte planetu – poručuje aplikacija Too Tasty To Waste It (Previše ukusno za bacanje) koja povezuje restorane, pekare, kafiće sa korisnicima. Dobijaju svi – prvi prodaju jela koja bi inače završila u kanti za smeće, a drugi dobijaju obroke po nižoj ceni od redovne. Koncept koji je u svetu proslavila aplikacija Too Good To Go, kod nas je  krenuo u Novom Sadu, odakle je i tim koji stoji iza Too Tasty To Waste It.

Pre nekoliko nedelja aplikacija je stigla u Beograd i Zagreb, a u planu je da bude dostupna u svim većim gradovima Srbije.

Osnivači aplikacije otkrivaju za portal Cirkularna ekonomija da su im uzor bili uspešni koncepti i aplikacije iz Evrope i Amerike.

– Ipak, razlikujemo se po određenim ključnim stvarima i načinu poslovanja koji je prilagođen našem tržištu. Fokusirali smo se na specifične potrebe lokalnih partnera i naših korisnika, čime smo kreirali rešenje koje najbolje odgovara sadašnjim uslovima poslovanja – napominju.

Kvalitetni obroci po povoljnim cenama

Najveći broj partnera imaju u Novom Sadu odakle dolaze i gde su prvo lansirali aplikaciju. Kako kažu, partneri aplikacije mogu biti svi lokali koji se na neki način bave prodajom hrane – od restorana, kuhinjica sa kuvanom hranom, poslastičarnica, pekara, prodavnica brze hrane, picerija, zdrave hrane.

Prosečan Beograđanin za godinu dana baci 108 kilograma hrane, prema istraživanju Centra za unapređenje životne sredine

– Iskustva su raznolika. Veliki broj korisnika koji su koristili slične aplikacije u inostranstvu bili su veoma zadovoljni i brzo su prihvatili našu aplikaciju. Za druge korisnike, koncept je bio nov, pa je bila potrebna edukacija o tome kako se koristi aplikacija i koja je njena svrha – napominju.

I kad je reč o partnerima, iskustva su različita, dodaju. Kako kažu, kod nekih partnera je veoma razvijena svest o zelenom poslovanju i zaštiti životne sredine, pa im nije problem da daju velike popuste samo da se hrana ne bi bacila.

– S druge strane, postoje partneri koje prvo moramo detaljno edukovati, predstaviti im koncept aplikacije i istražiti mogućnosti poslovanja. Generalno, povratne informacije su pozitivne. Korisnici cene priliku da nabave kvalitetne obroke po povoljnim cenama, dok partneri vide vrednost u smanjenju otpada i povećanju vidljivosti svojih proizvoda – objašnjavaju.

Korisnik mora lično da dođe po narudžbinu

Zasad, aplikacija pruža mogućnost da korisnik lično dođe po narudžbine. Na našu opasku da to može demotivisati ljude navikle da im hrana dođe na kućni prag i pitanje da li je u planu dostava putem kurira, Tasty tim odgovora odrično. Poručuju da zagovaraju očuvanje prirode i okoline kroz zdrave navike, uključujući kretanje i lično preuzimanje proizvoda i obroka iz lokala.

– Verujemo da ovakav pristup ne samo da doprinosi zdravijem načinu života, već i smanjuje ekološki otisak koji bi dodatna dostava mogla da proizvede na životnu sredinu. Naš cilj je da stvorimo jedan ekosistem održivog poslovanja između nas, naših partnera i naših korisnika – ističu.

Za portal Cirkularna ekonomija otkrivaju da trenutno rade na uspostavljanju partnerstava i pripremama u nekoliko ključnih gradova u Srbiji.

– Pored širenja mreže partnerstava i korisnika, aktivno radimo na unapređivanju funkcionalnosti same aplikacije, sa ciljem da korisnicima pružimo još bolji korisnički doživljaj i da olakšamo saradnju sa našim partnerima – poručuju u Too Tasty To Waste It.