Zbogom kobasice: Britanci nikada manje nisu jeli meso, razlog nije ljubav prema životinjama

Prosečna potrošnja mesa u britanskim domaćinstvima tokom prošle godine je pala na najniži zabeleženi nivo, sugerišu najnoviji podaci britanske vlade. Razlog, ipak, nije ljubav prema životinjama, već visoki životni troškovi koji su primorali potrošače da budu štedljiviji i biraju povoljnije opcije hrane.

Podaci o kupovini hrane koje je objavilo Ministarstvo za životnu sredinu, hrana i ruralna pitanja (Defra) pokazuju da je prosečna potrošnja mesa pala za 12,5% na 854 grama nedeljno, što je najniži nivo od 1970-ih kada su počele da se vode evidencije. Poređenja radi, 854 grama je otprilike težina manja od pola srednjeg pileta koju prodaje supermarket Waitrose.

Pad predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu godinu kada su britanska domaćinstva prosečno konzumirala 976 grama mesa nedeljno, što je takođe bilo nešto manje u poređenju sa 949 grama pre nego što je započela pandemija COVID-19. U celini, podaci pokazuju da je potrošnja mesa u domaćinstvima pala za 14% od 2012. godine.

Međutim, ni ovo smanjenje nije dovoljno da bi se ostvarilo smanjenje emisija CO2. Komitet za klimatske promene je 2020. godine sugerisao da bi Britanci trebalo da smanje svoju nedeljnu potrošnju mesa za oko petinu po osobi do 2030. godine i za 35% do 2050. godine, što ukazuje na to da su potrebni dalji pomaci u ishrani kako bi se Velika Britanija približila cilju nulte emisije ugljenika.

Manje mesa, manje CO2

Smanjenje potrošnje mesa već dugo se promoviše kao ključno za smanjenje emisija ugljenika, što potkrepljuje i nedavna studija Univerziteta u Oksfordu koja je utvrdila da je ekološki uticaj veganske ishrane jednak trećini uticaja ishrane koja uključuje visok nivo mesa. Intenzivno uzgajanje stoke dovodi do značajnih promena u korišćenju zemljišta i krčenja šuma, kao i niza drugih štetnih ekoloških uticaja.

Međutim, stručnjaci su istakli da su pritisak na životne troškove, pogoršani ratom u Ukrajini koji je doveo do naglog rasta cena hrane tokom poslednje godine zbog inflacije, verovatno glavni faktor smanjenja potrošnje mesa u domaćinstvima tokom poslednje godine, pre nego porast vegetarijanaca.

Prema odvojenim podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku, cena cele piletine i bifteka porasla je za devet odnosno deset odsto tokom prošle godine.

Rob Percival, šef politike hrane u udruženju Soil Association, ukazao je na to da su podaci koje je Defra objavila takođe pokazali da su i kupovine voća, povrća, hleba, supe i brze hrane smanjene tokom prošle godine.

– To je očigledno povezano sa krizom životnih troškova. Nisam ubeđen da Britanci okreću leđa mesu. Samo im je teško da se prehrane – istakao je.

Raste interes za mesom iz laboratorija

Ipak, podaci pokazuju da je potrošnja mesa iz celih trupova, uključujući govedinu, svinjetinu i jagnjetinu, opala za 26%, dok je popularnost piletine i drugih proizvoda od mesa opala za 11% tokom poslednjeg desetogodišnjeg perioda.

Potrošnja ribe takođe je opala tokom istog perioda, pri čemu je prosečna osoba jela 135 grama nedeljno – što je manje u odnosu na 148 grama pre pandemije. Isto tako, potrošnja mlevene junetine bila je na najnižem nivou od 1999. godine.

Podaci takođe pokazuju opadanje potrošnje brze hrane od mesa, pri čemu su Britanci naručivali manje hamburgera, kebaba i pita sa mesom nego u bilo kom trenutku od 1980-ih – sa 27 grama po osobi nedeljno, što je manje od polovine brojeva iz 2012. godine.

Da su pokretači ovih promena u ishrani pre svega ekonomski, dokazuje podatak da je najsiromašnjih 10% potrošača jelo 19% manje mesa nego pre deset godina, u poređenju sa smanjenjem od 10% kod najbogatijih 10% građana.

I dalje raste interes i ulaganje u alternativne proizvode od biljaka koji simuliraju meso. Podaci objavljeni od strane Good Food Institute ukazuju na to da su investicije u britanske kompanije koje rade na uzgajanju mesa u laboratoriji porasle za 400% tokom prošle godine.

Linus Pardoe, menadžer za politiku u Velikoj Britaniji u Good Food Institute Europe, izjavio je da najnoviji statistički podaci pokazuju potrebu za jačim intervencijama politike kako bi se podstaklo smanjenje potrošnje mesa u Velikoj Britaniji.

– Oštar pad potrošnje mesa jasno će nam pomoći da postignemo nultu emisiju ugljenika. Ali zabrinjava to što je bilo potrebno mračno preplitanje pandemije i krize sa životnim troškovima kako bi se ta promena desila na značajan način – istakao je Pardoe.