U Francuskoj stupila na snagu zabrana prodaje voća i povrća u plastičnom pakovanju

Dok je svet ispraćao staru godinu, u Francuskoj se dogodila ni manje ni više nego revolucija, po rečima predsednika Emanuela Makrona. Na veliko zadovoljstvo boraca za zaštitu životne sredine, od prvog dana nove godine u francuskim supermarketima više nema krastavaca, jabuka, paprika zapakovanih u plastiku.

Zakon koji Makron naziva revolucionarnim, zabranjuje plastično pakovanje za 30 vrsta voća i povrća, uključujući i banane, kruške, limun, pomorandže, kivi. Od zabrane su izuzeta pakovanja veća od 1,5 kg, kao i iseckano i prerađeno voće.

Za neke proizvode, poput čeri paradajza, borovnica i malina, proizvođačima je ostavljen duži rok da pronađu alternativu. Do 2026. godine plastična pakovanja će biti zabranjena za svo voće i povrće.

Emanuel Makron nazvao je zabranu plastičnih pakovanja svežih proizvoda pravom revolucijom i istakao da Francuska sa ovim zakonom predvodi svet. Cilj je da se sva jednokratna plastika izbaci do 2040. godine. Sledeća zemlja koja je najavila ovu zabranu, od 2023. godine, je Španija.

Potrošači ne žele plastiku, na potezu su brendovi i supermarketi

Procenjuje se da je u Francuskoj 2021. godine prodato 37 odsto voća i povrća u plastičnom pakovanju. Vlada veruje da će zabrana doprineti smanjenju milijarde jednokratnih plastičnih pakovanja godišnje.

Da potrošači upravo to žele, pokazuju ankete u evropskim zemljama. Skoro tri četvrtine Britanaca doživelo je anksioznost, frustraciju i bespomoćnost zbog količine plastike sa kojom se vrate iz supermarketa. Više od polovine, 59 odsto misli da brendovi i supermarketi ne rade dovoljno da ponude proizvode bez pakovanja ili one koji se mogu dopuniti, pokazala je anketa organizacije Prijatelji zemlje.

Anketa koju je WWF sproveo u Francuskoj 2019. godine pokazala je da je 85 odsto ispitanika za zabranu jednokratnih plastičnih pakovanja. Više od 2 miliona ljudi potpisalo je peticiju WWF koja zahteva od svetskih vlada da zaustave krizu izazvanu zagađenjem plastikom. Društvene mreže prepune su objava korisnika besnih zbog nelogičnih praksi da se  jedna banana ili krastavac umotavaju u nekoliko slojeva plastike.

Predstavnici ekoloških organizacija pozdravljaju francuski zakon kao pozitivan korak u pravom smeru. Ipak, nisu zadovoljni zbog liste izuzetaka koja uključuje prokelj, mladi luk, brokoli, pečurke, breskve i kajsije. Direktor za kampanje francuskog WWF Pierre Cannet istakao je da je zakon poslao pozitivnu poruku i stavio plastiku u srce nacionalne debate.

– Treba da ostanemo oprezni jer ima još mnogo posla. I dalje smo daleko od ekonomije bez plastike i ostalih koraka neophodnih da zaustavimo zagađenje plastikom.