Posle Francuske, Španija zabranjuje prodaju voća i povrća u plastičnim pakovanjima

Od 2023. godine prodaja voća i povrća u plastičnim pakovanjima biće zabranjena u španskim supermarketima i radnjama. Ovo je jedna od mera koju predlaže Ministarstvo za ekološku tranziciju, piše španski El Pais pozivajući se na pouzdane izvore. Zabrana će se odnositi na proizvode ispod 1,5 kilograma, što je u skladu sa sličnim propisima u Francuskoj koji će stupiti na snagu sledeće godine.

Novi propisi takođe sadrže mere koje ohrabruju kupovinu neupakovanih proizvoda i korišćenje neflaširane vode. Listu proizvoda koji će biti uključeni u nove propise formiraće Agencija za bezbednost hrane. Proizvodi koji su u riziku od propadanja kada se prodaju bez pakovanja biće izuzeti sa liste.

Grinpis i druge organizacije godinama su pozivale da se prekine praksa pakovanja svežih proizvoda u plastiku u velikim marketima. Julio Barea iz Grinpisa pozdravlja zabranu, ali dodaje da je važno videti kako će ona biti primenjena. Kako kaže, vlada ne radi dovoljno da radikalno okonča zagađenje plastikom.

Pijemo plastiku, jedemo plastiku i dišemo plastiku – upozorava on.

Propisi takođe podrazumevaju ohrabrivanje vlasti na svim nivoima da se na javnim mestima postave fontane za piće, da se uvedu alternative za flaširana pića, kao i da se smanji distribucija jednokratnih čaša na javnim događajima.

Jedan od glavnih ciljeva novih propisa je da se za 50 odsto smanji prodaja pića u plastičnim flašama do 2030. godine i postizanje da 100 odsto pakovanja na tržištu bude reciklabilno. Hoteli, restorani i kafeterije treba da koriste flaše koje se mogu ponovo upotrebiti po stopi od 50 odsto do 2030. godine i 60 odsto do 2030. godine. Za pivo, ciljevi su 80 odsto do 2025, a za bezalkoholna pića 70 odsto.

Ciljevi su manje ambiciozni kad je reč o konzumiranju u domaćinstvima, samo 10 odsto svih pakovanja pića treba da bude ponovo upotrebljivo do 2025. godine.