Evropski gradovi potpisali deklaraciju o cirkularnoj ekonomiji

Evropski gradovi među kojima su Ljubljana, Budimpešta, Kopenhagen, Oslo, Helsinki, Sevilja, Prag, Tirana potpisali su Deklaraciju cirkularni gradovi čiji je cilj ubrzanje tranzicije od linearne ka cirkularnoj ekonomiji u Evropi.

Deklaraciju podržava više organizacija posvećenih cirkularnoj ekonomiji, uključujući i Evropsku investicionu banku i Program UN za životnu sredinu. Cilj potpisnika je razdvajanje ekonomskog rasta od upotrebe resursa i postizanje klimatski neutralnih, pravednih i prosperitetnih društava.

Gradovi su prepoznati kao subjekti sa ogromnim potencijalom da predvode tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji. Oni su najveći konzumenti energije i materijala, ali su istovremeno mesta inovacija i socio-ekonomske transformacije. Kako se navodi, danas 70 odsto Evropljana živi u urbanizovanim područjima, u gradovima se troši 75 odsto prirodnih resursa, a 50 odsto otpada dolazi iz gradova (s tim što je u Evropskoj uniji taj procenat i veći).

Lokalne i regionalne vlasti upravljaju velikim brojem ključnih sektora u urbanim područjima, kao što su upravljanje otpadom i saobraćaj, odgovorni su za prostorno planiranje i upotrebu zemljišta. Njihove javne nabavke i investicioni budžeti takođe mogu igrati važnu ulogu u podsticanju tražnje za cirkularnim proizvodima i uslugama, kaže se u pozivu za potpisnike.

Zamenica gradonačelnika Osla Lan Marie Berg primećuje da klimatske ambicije i ciljevi idu ruku pod ruku sa zelenijom i cirkularnijom ekonomijom.

– Smanjivanje našeg ugljeničnog otiska mora se primeniti u svim sferama. Proizvodi treba da se prave tako da traju duže, da budu popravljani i od materijala koji mogu biti ponovo upotrebljavani. Na taj način, izbeći ćemo da vredni resursi završe kao otpad. Otvoriće se novi poslovni modeli, nova radna mesta – kaže Berg.

Saradnja je neophodna pa se pozivaju i drugi evropski gradovi da potpišu deklaraciju. Kako se navodi, potpisnici će imati priliku da sarađuju sa drugim gradovima i da postanu deo moćne grupe koja će podizati svest o dugoročnim političkim, društvenim i finansijskim koristima cirkularne ekonomije. Potpisnici će moći da dobiju savete i podršku u razvoju cirkularne ekonomije, a otvara se i mogućnost za međugradsku saradnju. Zainteresovani gradovi više informacija mogu pronaći ovde.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay/Jo Stolp

Leave a comment