Primarna selekcija otpada u Čajetini – Rezultati, lekcije, planovi (Video)

U prethodnim mesecima istraživali smo kako funkcioniše sistem primarne selekcije otpada u Čajetini koji je otpočeo u avgustu ove godine. Saznali smo kako su se snašli građani, koja je poruka predsednika opštine, da li su u planu promena tarifnog sistema i kazne za nesavesne građane i odgovorili na pitanje koje sve zanima – ima li smisla odvajanje otpada i da li kasnije sve svakako ide u istu kantu ili se zaista reciklira.

Zabeležili smo sve to i kamerom i pred vama je emisija u kojoj relevantni sagovornici otkrivaju prednosti, ali i izazove novog sistema, kao i planove za narednu godinu.

Kante za suvi i mokri otpad

Primarna selekcija otpada u Čajetini započela je u avgustu u 144 domaćinstva. Meštanka Danka Nikolić za portal Cirkularna ekonomija otkriva da su na početku članovi njene porodice imali dilemu kako će se snaći.

Ali već posle nekoliko dana, uspostavili su sistem u kom učestvuju svi u ovom višečlanom domaćinstvu – od najmlađih do najstarijih. U samoj kući imaju dve kante koje zatim prazne u one koje su dobili od KJP „Zlatibor“, a koje drže u svom dvorištu.

U plavu kantu ide suvi otpad i sve ono što ide u reciklažu, papir, plastika, karton, plastične flaše. Mi gledamo da taj otpad malo sabijemo da bismo iskoristili prostor i da se kante ne bi brzo napunile. Flaše i čaše od jogurta, pavlake malo isperemo od sadržaja jer je to neophodno da se otpad ne bi prljao i da bi se lakše reciklirao. Bilo je malo nedoumice oko suvog otpada, jer npr. magazinski papir ne može da se reciklira, već samo čist, od dnevnih novina, karton od sveski, kutija koje malo sabijemo da ne bi zauzimale prostor. U mokri otpad idu ostaci hrane, ulošci, pelene, ono što se ne može reciklirati – objašnjava Danka.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović objašnjava da je opština krenula sa izgradnjom projekta reciklažnog dvorišta gde će smeće odlagati na moderan i uređen način. Osim obezbeđenja infrastruktura, on naglašava i značaj edukacije.

– Naše javno komunalno preduzeće, zajedno sa našim donatorima, radi na edukaciji lokalnog stanovništva, gde uspevamo da prenesemo pozitivna iskustva iz skandinavskih zemalja. Edukacija je neophodna i za stanovništvo i turiste kako bi smeće odlagali na uređen i propisan način da ne bismo došli u situaciju da kaznama rešavamo nesavesne građane ili institucije koje smeće ne odlažu prema opštinskoj odluci – kaže Stamatović.

Otpad se vozi u Duboko

Kada primarno selektovani otpad stigne iz Čajetine u JKP „Duboko“, prvo odlazi u prijemnu zonu Centra za selekciju, ali se kipa odvojeno i ima prednost u tretmanu.

– To znači da ne ide sve u istu kantu, kao što građani ponekad kažu. Primarno selektovani otpad odlazi na liniju i kosim lančanim transporterima se dovozi do rotacionog sita koje ima na sebi otvore od 160 mm. To rotaciono sito razdvaja otpad na dve frakcije, sitniju koju zovemo teška i krupniju koju zovemo laka frakcija. Sve što je ispod 160 mm sistemom transportera odlazi u manju sortirnu liniju gde jedan do dva radnika fizički odvaja ručno staklo i pet ambalažu, a uz pomoć magneta se odvajaju gvožđe i aluminijum – objašnjava menadžerka Centra za selekciju JKP „Duboko“ Tanja Knežević.

Laka frakcija, koja je preko 160 mm, iz sita odlazi u veću sortirnicu gde veći broj radnika odvaja taj otpad prema sekundarnim sirovinama. Primera radi, karton radnik skida sa trake i ubacuje u boks posebno odvojen za karton. Takav otpad, odvojen u posebnu sekundarnu sirovinu, balira se i dobija se bala proizvoda koji je spreman za prodaju ovlašćenim operaterima koji dalje vrše reciklažu.

– Pored baliranog otpada prodaje se i određena količina otpada u rasutom stanju, kao što je staklo, jer ono naravno ne može da se balira. Sve što nije selektovano kao sekundarna sirovina, a ostatak je lake frakcije, balira se i odlazi u cementnu industriju za proizvodnju RDF goriva koje se koristi kao alternativa petrol koksu – objašnjava Tanja Knežević.

U pripremi je novi tarifni sistem

Do kraja godine, celo naseljeno mesto Čajetina će biti u sistemu primarne separacije otpada, dok će na Zlatiboru podela kanti za odvojeno sakupljanje otpada početi na proleće, i to prvo u naselju Obudojevica. Do kraja naredne godine, i Zlatibor će biti potpuno pokriven ovim sistemom.

U pripremi je novi tarifni sistem, a ono što je izvesno, jeste da će biti napušten obračun po kvadratu. Takođe, domaćinstva koja selektuju imaće određene povoljnosti, ali oni koji ne selektuju, mogu da računaju na mnogo veće kazne.

U budućnosti nam je u planu centralna kompostana za koju je već određena lokacija na delu zatvorene deponije Bregovi. Pored toga, bavićemo se organizovanim upravljanjem građevinskim otpadom, već od početka 2023. godine. Takođe, nadam se da ćemo već u 2024. godini imati i treću kantu za biorazgradivi otpad – najavljuje rukovodilac komunalne službe KJP „Zlatibor“ Vera Blagojević.

Takođe, u planu je i nastavak edukativnih aktivnosti. Već je organizovano niz radionica u osnovnoj školi u Čajetini, kao i u predškolskoj ustanovi, a u toku naredne godine, edukatori stižu i na Zlatibor.

Veoma je važno da se sa procesom edukacije krene od najmlađih dana jer deca koja stasavaju najlakše prihvataju nova pravila. Odrasli već imaju izgrađene stavove i teško se navikavaju na novine. Plan je da u narednoj godini krenemo sa edukacijom u osnovnoj školi na Zlatiboru kada će krenuti podela kanti i u ovom mestu – kaže saradnik za odnose s javnošću KJP „Zlatibor“ Dragana Rosić.

Foto: Milutin Labudović

Napomena: Tekst i emisija iz serijala „Upravljanje otpadom na Zlatiboru i u Čajetini“ sufinansirani su sredstvima iz budžeta opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.