Zašto Leonardo di Kaprio i Ešton Kučer investiraju u zamenu za stiropor napravljenu od ljuski škampi

Stiže novi talas pakovanja: Cirkularni materijali iz okeana, za okean – tako se reklamira ekološka zamena za stiropor među čijim su investitorima holivudski glumci Leonardo di Kaprio i Ešton Kučer.

Ogromne količine stiropora troše se za jednokratnu upotrebu, kao zaštita uređaja tokom isporuke, ali sve je više kompanija koje traže zamenu za stiropor. Jedna od njih, američka kompanija iz Kalifornije Cruz Foam pravi zamenu za stiropor zasnovanu na ljuskama škampi.

Počeli su pre četiri godine, danas sarađuju sa kompanijama kojima su potrebna pakovanja za proizvode, poput električnih uređaja. Takođe, osigurali su investicije od 18 mil USD, a među investitorima i savetnicima su holvudski glumci Leonardo di Kaprio i Ešton Kučer.

Materijal dolazi iz ljuski škampi

Zemlja ima odgovore, samo treba da ih pronađemo – kažu u kompaniji Cruz Foam. Materijal koji koriste dolazi iz čitina koji se izvlači iz ljuski škampi. Kako kažu, reč je o drugom najprisutnijem biopolimeru na planeti. Ostali sastojci uključuju skrob i druge prirodne materijale. Nafta nije na listi.

Kako kažu osnivači, potrošači žele materijale koji štite proizvode, a ne nanose štetu.

– Naši proizvodi su cirkularni u svojoj prirodi. Upotrebljavamo biopolimere iz prirode da stvorimo kompostabilan materijal koristeći postojeći lanac snabdevanja po sličnoj ceni – kažu u kompaniji.

I Srbija ima adut u razvoju zamene za stiropor

A sve je počelo tako što je osnivač Džon Felts, surfer i hemijski inženjer, želeo da napravi dasku za surfovanje od čitina. Napravljeno je više prototipova, ali ubrzo je Felts shvatio da bi mnogo veći uticaj mogao da se ostvari u industriji pakovanja.

Inače, Leonardo Dikaprio je jedan od prvih holivudskih glumaca koji je upozoravao na opasnost od klimatskih promena. Nedavno se ovaj Oskarovac pridružio fondu koji investira u kompanije koje se bave popravkom stvari, ponovnom prodajom, transformisanjem otpada u nove materijale.

A i Srbija ima svoj adut u razvoju zamene za stiropor – priču o biosporinu koji je proglašen za najbolju tehnološku inovaciju 2020. godine možete pročitati na linku.

Foto: Unsplash/Elle Hughes