Kakve veze ima Leonardo Dikaprio sa cirkularnom ekonomijom

Leonardo Dikaprio je jedan od prvih holivudskih glumaca koji je upozoravao na opasnost od klimatskih promena. Sada se ovaj Oskarovac pridružio fondu koji investira u kompanije koje se bave popravkom stvari, ponovnom prodajom, transformisanjem otpada u nove materijale. Fond preduzetničkog kapitala pod nazivom Regeneration. VC upravo je obezbedio prvih 45 miliona dolara.

Glumac je istovremeno i strateški savetnik i investitor. Nije poznato koliko je investirao, ali ga osnivači fonda opisuju kao „velikog investitora“.

Potrebni su nam napredni pristupi koji su dobri za našu planetu. Vreme je da ljudi počnu dobro da se osećaju u vezi svojih kupovina i vreme je da biznisi odgovore na taj izazov – istakao je glumac na sajtu Regeneration. VC.

Drugi savetnik fonda je Vilijam Mekdonou, pionir u cirkularnoj ekonomiji, inače arhitekta, dizajner i koautor knjige „Cradle to Cradle: Remaking the way we make things.“

Potrošači imaju moć

Fond se fokusira na investiranje u kompanije koje nude cirkularne pristupe u potrošačkoj industriji. Uglavnom su to kompanije koje se bave popravkom stvari, ponovnom prodajom, transformisanjem otpada u nove materijale. Bazira se na pristupu odozdo, koji veruje da će kompanije promeniti svoje ponašanje pod pritiskom potrošača.

– Potrošači imaju moć. Možemo značajno poboljšati planetu putem naših potrošačkih odluka – kaže Majkl Smit, generalni partner i suosnivač.

Smit objašnjava da su potrošački lanci snabdevanja odgovorni za 45 odsto globalnih emisija. Fond se fokusira na tri oblasti: dizajn (pakovanja i materijali), upotrebu (proizvodi i brendovi) i ponovnu upotrebu (obrnuta logistika i tržišta). Reč je, kako kažu, o poslovnoj prilici vrednoj 4,5 triliona dolara.

Kako smatraju Smit i drugi suosnivač Den Fišman, raznovrsnost promena u pravilima i osećanjima potrošača vodi do krupnih promena u ponašanju velikih brendova. Velike korporacije, poput Nike i Unilever već se obavezuju da će postupati po cirkularnim strategijama do 2030. godine. EU usvaja propise u duhu cirkularne ekonomije, a isto rade i neke američke države.

Velike korporacije znaju da moraju nešto da urade. A ovo je smislen način da se uključe u proces – smatra Smit i otkriva da se Dikaprio u posao uključio rano, kao investitor, pre dve godine kada su mu predstavili ideju.

Pomoć za kompanije u ranim fazama razvoja

Kada su istraživali tržište, Smit i Fišman su primetili da većina investicija u sektor targetira kompanije u kasnijim fazama. Ono što je nedostajalo je novac za poslove koji se tek probijaju na tržištu, donekle ostvaruju uspeh, ali su im potrebni kapital i saveti eksperata da odu na sledeći nivo. I tu uskače Regeneration. VC.

Počeli su da prikupljaju kapital u februaru prošle godine, do sada su obezbedili 45 miliona dolara i od aprila prošle godine već investirali u pet startapa.

Jedan od njih je Cruz Foam, kompanija koja pretvara otpad od proizvodnje akvakultura u biorazgradivu alternativu za polistiren. Tu je i Arrive, koji obezbeđuje usluge iznajmljivanja i ponovne prodaje globalnim trgovcima i brendovima.

Plan je da se investira u 17 firmi, sa prosečnom investicijom od milion dolara u početnoj fazi i 1,5 miliona do 3 miliona dolara u kasnijim fazama. Polovina kapitala fonda ići će na početne investicije, dok ostatak odlazi na finansiranje kako kompanije rastu.

Foto: Pixabay/binekuda