Uručena priznanja pobednicima nagradnog konkursa za novinare i studente – portal Cirkularna ekonomija među nagrađenima

U prostorijama NALED-a, danas su svečano uručena priznanja novinarima i studentima koji su odneli pobedu na nagradnom konkursu u okviru projekata „Ka boljem upravljanju otpadom od hrane u Republici Srbiji“ i „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, koji su deo šireg DeveloPPP programa, pokrenutog od strane Nemačko Saveznog Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj, a koji partnerski sprovode NALED, Sekopak, Esotron i Apatinska pivara.

Koncept cirkularne ekonomije na kojem se baziraju oba ova projekta, donosi značajnu uštedu energije i sirovina, i to je ono za šta se svi zajedno zalažemo još od 2019. godine, kada je NALED zaštitu životne sredine postavio kao jedan od svojih reformskih prioriteta – naveo je u svom obraćanju šef jedinice za zaštitu životne sredine Slobodan Krstović.

Nagradu u kategoriji studentskih radova dobili su student završne godine Tehnološko – metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu Đorđe Vučković i i studentkinja Visoke škole strukovnih studija Beogradske politehnike Mina Vučković.

Staklena ambalaža i otpad od hrane

Jedinstven osvrt na teme ne samo iz svog ličnog ugla, već i lokalnih samouprava iz kojih dolaze, omogućili su da u kategoriji lokalnog medija nagradu osvoje Dragana Ratković, novinarka radija Novi Sad i Vanja Mijalkov novinarka regionalne televizije Pirot, koja je na događaj došla u pratnji predstavnice regionalne sanitarne deponije u Pirotu, Branislave Tošić.

Marija Dedić, novinarka portala Cirkularna ekonomija

O tome kako građani Republike Srbije vide pravilno upravljanje staklenom ambalažom i odlaganje otpada od hrane i na koje probleme najviše ukazuju, govorili su u svojim prilozima novinarka dnevnog lista Politika Andrijani Cvetićanin, urednik ekološkog portala EkoNEC Milisav Pajević, urednica Centra za promociju cirkularne ekonomije Marija Dedić i novinarka RTS-a Jelena Vukobrat, koji su osvojili nagradu u kategoriji nacionalnog medija.

Nagrade su novinarima i studentima uručili partneri na projektima, Sanela Mandić Veljkovski – menadžerka projekata u GIZ-u, Bojan Gligić – regionalni menadžer u Esotron-u, Milica Kuzmanov – marketing menadžerka u Sekopaku, Maja Barać Stojanović – menadžerka za komunikacije u Apatinskoj pivari i Slobodan Krstović šef jedinice za zaštitu životne sredine u NALED-u, kao domaćin skupa.

Portal Cirkularna ekonomija i novinarka Marija Dedić nagrađeni su za izveštavanje o otpadu od hrane. Istraživali smo zašto se restoranima u Srbiji najviše isplati da otpad od hrane bacaju u smeće, zašto se supermarketima u Srbiji više isplati da bace, nego da poklone namirnice i kada će biti ukinut PDV na donacije hrane, kao i kako smanjiti otpad od hrane u domaćinstvima i ko je odgovoran za to šta hrana u Srbiji truli na deponijama.

Izvor i foto: NALED