PKS podržava dva preduzeća na putu ka cirkularnosti poslovanja

Centar za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije, u saradnji sa Centrom za cirkularnu ekonomiju CIREKON d.o.o. podržaće dve preduzeća u Srbiji na putu ka cirkularnosti poslovanja. Poziv je otvoren još u petak, 31. jula, a kompanije se mogu prijaviti na ovom linku do 17 časova.

Konkurs je raspisan u okviru projekta “Cirkularni svetionici” čiji je cilj implementacija cirkularnih principa u poslovanje srpskih kompanija, čime se osnažuje njihova pozicija na inostranom tržištu, modernizuje poslovanje i podiže potencijal za inovacije.

Dva preduzeća koja budu izabrana na konkursu dobiće sistemsku analizu definisanih proizvoda, usluga ili procesa; trening za osoblje preduzeća za dalje samostalno sprovođenje cirkularnih planova; savetovanje oko modela unapređenja poslovanja u skladu sa principima cirkularne ekonomije, kao i analizu i predloge potencijalnih izvora i načina finansiranja predviđenih promena.

Kompanije će biti izabrane na osnovu sledećih kriterijuma: potencijal za sistemsku promenu u pravcu cirkularne ekonomije, inovacioni potencijal, potencijal za smanjenje emitovanja ugljen-dioksida, usklađivanje sa srpskom Mapom puta za cirkularnu ekonomiju, usklađivanje sa prioritetima iz evropskog Akcionog plana za cirkularnu ekonomiju. Takođe, vrednovaće se spremnost kompanija da i same finansijski doprinesu procesu sa maksimalnih 2.500 evra do kraja godine. Ipak, to nije obavezan uslov za učestvovanje u programu.

Projekat Cirkularni Svetionici se sprovodi u konzorcijumu od 6 partnera i inicira poboljšanu saradnju između država Balkanskog poluostrva i potencira inovacije u poslovanju. Partneri su: Privredna komora Srbije i CIREKON d.o.o. iz Srbije, Cleantech Bulgaria iz Bugarske, Privredna komora Temišvara iz Rumunije, Istraživačko-inovacioni Centar Atina iz Grčke i Vupertal Institut za klimu, energiju i životnu sredinu iz Nemačke.

Cilj projekta je da poveže celo Balkansko poluostrvo sa najsavremenijim rešenjima, te da podstakne kreiranje lokalnih cirkularnih proizvoda i usluga za lokalne potrebe tržišta.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay/Mohamed Hassan

Leave a comment