Zlatibor prvi iz Srbije među 100 svetskih turističkih zelenih destinacija – „Naša Zlatka“ se pozlatila

Zlatibor se plasirao na listu 100 najboljih turističkih zelenih destinacija iz celog sveta, zahvaljujući priči o mlekari Naša Zlatka. Spisak je objavila svetska organizacija ”Green Destinations” na ceremoniji u glavnom gradu Estonije, Talinu, saopštila je Turistička organizacija Zlatibor.

Na internacionalnom izboru, Zlatibor je konkurisao sa pričom o mlekari ”Naša Zlatka” kao korisnoj i održivoj podršci lokalnim proizvođačima. Ova priča ušla je u ”Top 100 Stories”, u prestižno društvo turističkih centara Japana, SAD, Filipina, država Evropske unije i drugih, prenosi TO Zlatibor.

Saradnju sa svetskom organizacijom ”Green Destinations” (Zelene destinacije), koja je organizator internacionalnog izbora ”Top 100 Stories”, predstavnici Turističke organizacije Zlatibor započeli su na ovogodišnjem Sajmu turizma u Berlinu. Tada se rodila ideja da u tome učestvuje i najposećenija planina Srbije.

– A kako opština Čajetina teži da postane prva ekološka lokalna samouprava u Srbiji, ovo se pokazalo kao sjajna prilika da Zlatibor uđe u izbor zelenih destinacija i da se bori za taj prestižni sertifikat – kažu u TO Zlatibor.

Održivi turizam

Tim Turističke organizacije Zlatibor, predvođen direktorom Vladimirom Živanovićem, u saradnji sa kolegama iz zlatiborskog „Eko agrara“ pripremio je priču o mlekari „Naša Zlatka“ o kojoj smo nedavno pisali. U mlekari se prerađuje mleko sa registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Čajetina i time pruža pomoć malim i lokalnim proizvođačima, a turisti ove proizvode mogu da probaju u ugostiteljskim objektima na ”zlatnoj planini”.

– Tim primerom, kojim smo ukazali na uspešno stvaranje lokalnog brenda istovremeno korisnog i za proizvođače i za snabdevanje turističkog centra, Zlatibor je uspeo da uđe među 100 najboljih na izboru u Talinu, čime smo počastvovani – kažu u Turističkoj organizaciji.

„Green Destinations“ je neprofitna organizacija osnovana u Holandiji s ciljem unapređenja održivog razvoja destinacija i učesnika u turizmu, kao i njihove prepoznatljivosti na svetskom tržištu. Sarađuje s 200 destinacija u više od 80 zemalja sveta, uz dodelu nagrada i sertifikata za destinacije, program dobrih putovanja za preduzeća, kao i 100 najboljih priča o održivosti.

Kako je najavljeno, Zlatibor će u narednom periodu kroz obuke i treninge nastojati da što više radi na razvoju i unapređenju održivog turizma, te da bude prepoznat kao zelena destinacija na svetskom turističkom tržištu.

– Tome u prilog ide što je Republika Srbija u maju ove godine, uz podršku UNDP-a, postala članica Globalnog saveta za održivi turizam, a to otvara mogućnost i Zlatiboru da se razvija u ovom pravcu, te uključi u projekte koje Ministarstvo turizma i omladine planira u narednom periodu – zaključuju u TO Zlatibor.