Kako je mlekara Naša Zlatka iz Krive Reke uspela da okupi male proizvođače i tržištu ponudi kvalitetan sir i kajmak

Mali proizvođači mleka okupljeni pod jednim krovom, pa još državnim – retkost su u našoj zemlji. U doba kada verujemo da samo privatne kompanije mogu biti uspešne, a profit je jedina vodilja, inspirativna je priča o jednoj mlekari u malenom zlatiborskom selu koja dokazuje snagu udruživanja lokalnih proizvođača okupljenih pod krovom opštine. Reč je o mlekari Naša Zlatka koja je upravo proslavila jubilej – šest godina rada i nebrojeno prodatih kilograma domaćeg sira i kajmaka.

Mlekaru u zlatiborskom selu Kriva Reka osnovalo je preduzeće opštine Čajetina Zlatiborski eko agrar kako bi malim proizvođačima, koji nisu interesantni krupnim otkupljivačima, pružilo priliku da prodaju mleko.

Mlekara danas okuplja 44 kooperanata, dnevno obrađuje između dve i tri hiljade litara mleka, od kojih je 40% organsko. Ovde se prave sir i kajmak uz modernu opremu, ali po tradicionalnoj recepturi predaka.

Kvalitet ne sme da se dovede u pitanje

U planu je mlekara kapaciteta 20.000 litara za koju je završena projektna dokumentacija, kao i postavljanje mlekomata u centru Zlatibora sa organskim i pasterizovanim mlekom koje se može odmah konzumirati, bez prethodne termičke obrade, po čemu će ovaj aparat biti jedinstven u Srbiji.

Sve nam to otkriva direktor Zlatiborskog eko agrara Marko Marić koji podseća da je Naša Zlatka osnovana 2017. godine kao deo projekta prekogranične saradnje na nivou Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine Zlatiborsko – Komski pašnjaci.

– U ovih šest godina postojanja, Naša Zlatka je napredovala, koncept je ostao isti, samo što smo širili kapacitete. Osnova koncepta je da smo prepoznali kategorije ljudi koje tržište ne prepoznaje, male proizvođače koji nisu interesantni krupnim otkupljivačima. Udružili smo ih u jednu grupu, stavili pod jedan krov, osnovali mlekaru u kojoj nastaje finalni proizvod, zlatiborski sir i kajmak – priča Marić za portal Cirkularna ekonomija.

Marko Marić, direktor Zlatiborskog eko agrara

Svaki dan ili svaki drugi dan mleko se otkupljuje od proizvođača po ustaljenom pravilu i redosledu. Oko jednog nema pregovora – a to je kvalitet.

– Ustanovljene su kontrole kvaliteta i ne dozvoljavamo nikakve oscilacije u kvalitetu i zato smo za svoje proizvode kadri da garantujemo. Svi proizvođači su kroz lokalni program mera podrške došli do laktofriza i muzilica. Ceo proces je higijenski, mleko je hlađeno, tako da ne postoji prepreka da kvalitet kojim se sa razlogom hvalimo dovodimo u pitanje – kaže Marić.

Šta je potrebno da proizvođač krene u organsku proizvodnju

Nakon preuzimanja od proizvođača, mleko se dovozi u mlekaru gde ide u dalju preradu. Razlika u odnosu na prvobitni koncept je da sada postoje dve linije: konvencionalna i organska. Za konvencionalno mleko proizvođači dobijaju 65 RSD po litru, a za organsko 95 RSD po litru.

Tehnologija i proces prerade su istovetni, napominje naš sagovornik, ali se ova dva mleka odvajaju i prerađuju u različitim vremenskim intervalima, tako da od organskog mleka nastaju sertifikovani organski proizvodi. Od 44 kooperanata, trenutno je devet organskih proizvođača.

– To znači da je nekih 150 hektara površine kontrolisano, odnosno da je sertifikovano kao organsko za hranu koju ta goveda jedu. Neophodna komponenta u organskoj ishrani je organski koncentrat koji mi proizvodimo za naše proizvođače. Dakle, mi imamo sertifikovanu i kontrolisanu mešaonu stočne hrane gde pravimo samo organski koncentrat za naše proizvođače, odnosno za naše kooperante koji su u ovom procesu. Od njih trenutno dobijamo oko 1.000 litara mleka dnevno – objašnjava Marić.

Da bi poljoprivrednik ušao u proces proizvodnje organskog mleka, potrebna mu je pre svega dobra volja. A onda i podrška Eko agrara, koja, napominje Marić, nije upitna.

– Regulativa je jasna, Ministarstvo ima precizne upute za taj postupak i mi smo tu da podržimo svakoga i da ga okuražimo da pređe na organsku proizvodnju jer je to način da njegov rad i trud bude dodatno vrednovan – ističe Marić.

U planu mlekomat sa organskim i pasterizovanim mlekom

Trenutno, količina mleka koja se prerađuje, uslovljava da poslovanje Naše Zlatke bude vezano za Zlatiborski okrug, pa se i konzumenti i kupci nalaze na toj teritoriji. Posetioci Zlatibora zasad mogu kupiti proizvode direktno u mlekari, u pojedinim manjim prodavnicama u centru turističkog mesta ili na meniju hotela i restorana.

U planu je, ipak, izgradnja nove mlekare u Krivoj Reci kapaciteta 20.000 litara. Projektna dokumentacija je već završena.

– To podrazumeva da ćemo, ako budemo kadri, a nadamo se da hoćemo, sve kapacitete Naše Zlatke, a to je 2000 do 3000 litara mleka koliko se dnevno prerađuje, angažovati da postanu organski. Trudimo se da nivo proizvodnje podignemo i nadamo se da ćemo ubuduće biti zastupljeniji na nekom širem tržištu i da ćemo biti prepoznati i sa te strane – kaže direktor Zlatiborskog eko agrara.

Jedan od planova odnosi se i na postavljanje mlekomata u centru Zlatibora, prvog koji će nuditi organsko i pasterizovano mleko.

– Takvo mleko ne zahteva dodatnu termičku obradu, pa to u praksi znači da turista može uzeti mleko i konzumirati ga odmah, na licu mesta ili u svom apartmanu ili gde god želi, jer je mleko spremno za konzumiranje. Ne postoji sličan primer nigde u okruženju, a smatramo da imamo tržište za takvu vrstu proizvoda – zaključuje direktor Zlatiborskog eko agrara Marko Marić.

Foto: Milutin Labudović
Napomena: Tekst iz serijala „Održiva poljoprivreda“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.