U trećini testiranih proizvoda od meke plastike otkriveno prekomerno prisustvo ftalata

Skoro jedna trećina proizvoda od plastike, testiranih na tržištu Srbije, sadrži povećanu količinu ftalata, opasne supstance koja štetno deluje na zdravlje ljudi i koja je u zemljama Evropske unije zabranjena iznad koncentracije od 0,1 odsto u potrošačkim proizvodima, pokazalo je istraživanje organizacije Alternativa za bezbednije hemikalije – ALHem i češkog udruženja Arnika, kao i šest partnerskih organizacija civilnog društva iz Srbije.

Ftalati su pronađeni na proizvodima od mekane plastike poput školske torbe, ranca, kabanice, dečjih papuča, nesesera od PVC plastike, veštačke kože, PVC cirada, PVC tapeta i patosnica za automobile.

U okviru istraživanja testirano je 36 proizvoda koji su kupljeni u poznatim prodavnicama i reč je ili o domaćim ili o evropskim proizvođačima. Od ukupno 36 testiranih proizvoda kod 10 je pronađeno povećano prisustvo ftalata.

– ALHem je više puta do sada upozoravao javnost na povećano prisustvo ftalata i supstanci koje spadaju u SVHC kategoriju, tzv. „supstanci koje izazivaju zabrinutost“ u predmetima od opšte upotrebe. Cilj ovog istraživanja, kao i ranijih upozorenja, jeste bolja zaštita potrošača kroz hitnu zabranu prisustva ftalata i drugih opasnih supstanci čije je prisustvo u proizvodima zabranjeno u EU – navodi se u saopštenju ove organizacije koja poziva građane da koriste aplikaciju Scan4Chem pomoću koje mogu da provere da li neki proizvodi sadrže SVHC supstance ili da zahtevaju od proizvođača da tu informaciju učine dostupnom javnosti.

Potrošači treba da se informišu o sastavu proizvoda koje kupuju

Govoreći o istraživanju prisustva ftalata u proizvodima od mekane plastike, Valentina Mart, iz ALHema, kaže da je zabrinjavajuće da su ftalati pronađeni u proizvodima većinom namenjenim deci i mladima.

– Pored toga, četiri analizirana ftalata su detektovana u repromaterijalu kao što su PVC materijali i veštačka koža gde izloženost potrošača može biti značajna – upozorava Mart.

Ona je objasnila i da je, u okviru istraživanja, proizvođačima i trgovcima čiji su proizvodi imali više od 0,1 odsto ftalata poslata informacija o tome, ali da nisu ni od jednog dobili odgovor.

– Ukazivanjem na postojanje štetnih ftalata u svakodnevnim proizvodima, a samim tim i pritiskom potrošača da saznaju ovu informaciju, kompanije će se motivisati da ove hemikalije zamene bezbednijim alternativama – ističe Karolina Brabcova, iz češke organizacije Arnike.

S ciljem da potrošače u Srbiji podstakne da se informišu o sastavu proizvoda koje kupuju, ALHem je pokrenuo kampanju „Kupuj šta želiš, bez supstanci koje ne želiš“ u okviru koje će, kroz različite kanale, pozvati građane da koriste aplikaciju Scan4Chem i od proizvođača i trgovaca zahtevaju da dostave podatke o sastavu proizvoda koje prodaju.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta koji finansira Program za promociju tranzicije Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike.

Foto: Twenty20