Opština Čajetina po drugi put dobila nagradu „Ekoopština”

Francuski i srpski stručnjaci u oblasti ekologije i održivog razvoja su i ove godine prepoznali napore opštine Čajetina u ove dve oblasti i u dodelili joj nagradu „Ekoopština” u kategoriji „Održivo upravljanje vodama”. Nagradu su u ambasadi Francuske ispred opštine Čajetina primili Milomir Tucović, direktor JKP Vodovod Zlatibor i Bojana Gudurić, rukovodilac odeljenja za tehničku pripremu i razvojne poslove, navodi se u saopštenju opštine Čajetina.

Ambasador Francuske Pjer Košar je podsetio na misiju projekta „Ekoopštine”, naglasivši bogatstvo interakcija koje je projekat podstakao između francuskih i srpskih partnera i opština i pohvalio motivisanost srpskih škola da se bave ekološkim temama. On je izrazio  nadu da će projekat „Ekoopština” postati stub francusko-srpske saradnje na temu održivih gradova.

Stručni žiri ovog takmičenja od prošlog maja prati rad srpskih gradova i opština posvećenih ekološkoj tranziciji u četiri ključne oblasti: upravljanje otpadom, upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada i održiva mobilnost.

Posebnu potkategoriju konkursa čine “Zelene škole”, koja je namenjena osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Predstavnici pobednika su pozvani da učestvuju u studijskoj poseti Francuskoj krajem novembra 2023. godine gde će moći da se upoznaju sa praksom u oblasti upravljanja vodama u toj zemlji i kako bi primeri te prakse mogli da pomognu srpskim opštinama na putu ka uspostavljanju održivog upravljanja vodama.

Opština Čajetina je prethodne godine primila nagradu na konkursu „Ekoopština” u oblasti upravljanja otpadom.

Rezultati konkursa:

Osnovne škole

kategorija „Zelene škole – Frankofonija” 

•          Osnovna škola „Karađorđe” iz Velike Plane, izdvojeno odeljenje Veliko Orašje, projekat „Ekološke aktivnosti koje se primenjuju u školi”

kategorija „Zelene škole”

•          Osnovna Škola „Vasa Živković” iz Pančeva, projekat „Eko rep azbuka „Vasinih“ učenika”

Gradovi i opštine

kategorija „Održivo upravljanje otpadom“

•          (opština) : BAČKA PALANKA

•          (grad) : SREMSKA MITROVICA

kategorija „Energetska efikasnost“

•          (opština): VRNJAČKA BANJA

•          (grad): VRANJE

kategorija „Održiva urbana mobilnost“

grad (dva pobednika): PIROT i KRUŠEVAC

kategorija „Održivo upravljanje vodom“

•          (opština) : ČAJETINA

•          (grad) : NOVI SAD