Građani Srbije žele da recikliraju – u akciji “Otpad odvoji, poklon osvoji” prikupljeno više od 6.000 staklenih flaša i tegli

Operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom Ekostar Pak je zajedno sa partnerskim trgovinskim lancima Univerexport, Idea i Roda, DIS i Super Vero u akciji „Otpad odvoji, poklon osvoji“ širom Srbije sakupio više od 6.000 staklenih flaša i tegli.

Organizatori akcije pokušali su da utiču na svest građana o važnosti reciklaže ambalažnog otpada. Svako ko je doneo svoje staklene flaše i tegle na reciklažu bio je nagrađen eko cegerom, a sve u cilju smanjenja korišćenja plastičnih kesa. Da ova akcija bude zaokružen proces, svoj doprinos dao je i Kappa Star Recycling koji se pobrinuo da svo staklo završi na reciklaži.

Dirketorka Ekostar Pak-a Bojana Perić ističe da ovakve akcije pokazuju da malim koracima možemo izgraditi uspešan sistem reciklaže.

– Ono što bih ovde posebno istakla jesu građani koji su voljni da učestvuju u ovakvim akcijama. Od nekih smo čuli i da staklenu ambalažu čuvaju godinama i da su se jako obradovali kada su čuli za akciju, ne samo zbog simbolične nagrade koju su dobijali, već iz želje da recikliraju svoj stakleni otpad – rekla je Bojana Perić, direktorka Ekostar Pak-a.

Reciklažom sakupljene staklene ambalaže dobiće se novo staklo, spremno za pakovanje i ponovnu upotrebu. Inače, recikliranje stakla štedi energiju i resurse neophodne za dobijanje novog stakla.

Izvor: Ekostar Pak

Foto: Pixabay

Leave a comment