I u Srbiji održana akcija „Sat za našu planetu“, ministar objavio rat plastici

Širom sveta juče je održana akcija „Sat za našu planetu“ koja se ove godine organizovala pod sloganom „Skini se s plastike, navuci se na prirodu“. Isključivanjem svetla od 20.30 do 21.30 časova, Srbija se pridružila akciji u kojoj je učestvovao veliki broj gradova, škola, organizacija, kompanija.

Cilj akcije, u kojoj se na jedan sati gasi javna i dekorativna rasveta kako bi se poslala poruka da je moguće nešto uraditi po pitanju ublažavanja klimatskih promena, ove godine bilo je ukazivanje na štetnost plastike. Svetska organizacija za prirodu upozorila je na prekomerno korišćenje plastike i neadekvatno odlaganje. Ističe se da tone plastike svake godine završe u rekama, morima i okeanima. Takođe, pozivaju se donosioci odluka da podrže inicijative za smanjenje plastičnog otpada.

Akciju “Sat za našu planetu” podržalo je i Ministarstvo zaštite životne sredine. Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan podsetio je da je plastika jedan od najvećih zagađivača životne sredine.

– Srbija prati Evropu po pitanju rešavanja krize plastičnog otpada. Počeli smo sa naplaćivanjem plastičnih kesa i to je dalo rezultate. Kupovina plastičnih kesa smanjena je za 60 odsto. Uskoro počinjemo sa aktivnostima za smanjenje upotrebe plastične ambalaže. Građani bi trebalo da znaju da je rat plastici objavljen – istakao je Trivan. 

Inače, Evropski parlament nedavno je glasao za zabranu upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu. Odluka bi trebalo da stupi na snagu 2021. godine. Zabeležene su i pojedinačne inicijative u ovom smeru. Sijetl je prvi grad u Americi koji je prošle godie zabranio upotrebu plastičnih slamčica. Posle Kalifornije, država Njujork najavila je zabranu upotrebe plastičnih kesa koja bi trebalo da stupi na snagu naredne godine.

Leave a comment

Name
E-mail
Comment

Prijavite se za naš bilten (Newsletter)