„Zelena tura“ na Zlatiboru – u planu drugi turistički centri u Srbiji i regionu

Lepote najposećenije srpske planine moguće je istražiti na ekološki način – peške, biciklima, a od letos i električnim automobilima. Krajem jula Turistička organizacija Zlatibor je u saradnji sa firmom „Vozim na struju“ pokrenula projekat „Pokreni zelenu turu“.

Projekat omogućava zainteresovanima da do najatraktivnijih lokacija na Zlatiboru dođu električnim automobilom ili biciklima koje imaju elektro asistenciju. Kako saznajemo u firmi „Vozim na struju“, u planu je širenje projekta na sve poznate turističke centre u Srbiji i u regionu.

Prvo Zlatibor, onda drugi centri

Menadžerka firime „Vozim na struju“ Zorana Đorić kaže za portal Cirkularna ekonomija da su pokretanjem “Zelene ture” na  Zlatiboru postavili temelj za širenje dobre i korisne ideje.

– Ovaj koncept zamišljen je kao regionalan projekat, no trenutno delujemo na lokalnom nivou, što govori o našoj saradnji sa TOZ i njihovim stavovima u vezi očuvanja životne sredine. Oni su ovaj projekat podržali i zajedno sa nama uneli energiju i doveli novine na Zlatiboru ne čekajući da se one prvo, što je običaj, pojave u velikim gradovima – napominje Đorićeva.

Izvor: TOZ

Jednostavni za vožnju, još lakši za parkiranje, električni automobili su 100 odsto na struju, a sa punom baterijom mogu preći oko 150 kilometara. Turisti ih mogu iznajmiti po principu rent-a-cara i uživati u prelepim zlatiborskim pejzažima na ekološki način.

Druga mogućnost je Zelena tura 1 koja, po ceni od 7.500 dinara podrazumeva obilazak Sirogojna, Stopića pećine, Vodopada u Gostilju, Ljubiša, El Paso tematskog parka. Zelena tura 2 košta 8.000 dinara i obuhvata odlazak do Mokre Gore i Drvengrada sa Šarganskom osmicom i stanicama Vitasi i Jatare, Crkvom Svetog Jovana Krstitelja. Za ture su sve ulaznice za posete uključene u aranžman.

Pozitivne reakcije turista

Vozila se iznajmljuju u zgradi Turističke organizacije Zlatibor na čijem parkingu je postavljen punjač gde se vozila mogu besplatno puniti. Automobile je moguće preuzeti i u hotelu „Buket“. Kako ističe naša sagovornica, u planu je širenje projekta  na sve poznate turističke centre kako u Srbiji, tako i u regionu.

– Naš predstavnik u Sarajevu je u pripremi istog modela za destinacije u Bosni i Hercegovini. U današnje vreme, kada smo svedoci značaja prirodnih bogatstava i očuvanja istih, ovaj projekat je nešto što ne remeti balans sa prirodom i savremenim čovekom. Naprotiv, ovo jeste budućnost, uz očuvanje životne sredine. Baš takva je i reakcija naših korisnika. Ljudi su po prirodi radoznala bića, pa tako i ovaj neobičan koncept nije ostao neprimećen – ističe Đorićeva.

Kako navode u firmi „Vozim na struju“, sa punom baterijom može se preći oko 150 km. Podsećaju, ipak, da ne treba dozvoliti da se baterija potpuno isprazni, već vozilo treba povezati na punjač kada se procenat baterije približi rezervi. Za punjenje automobila od 20 do 80 odsto, potrebno je 3 sata.

Troškovi struje kao pogonskog „goriva“ prilikom korišćenja vozila na struju su minimalni. Takođe, električni automobili ne troše motorno ulje, nemaju svećice, turbinu, plivajući zamajac niti mnoge delove koji se redovno menjaju u do sada standardnim automobilima – naglašavaju u firmi „Vozim na struju“.

A kako izgleda život na turskom ostrvu Bujukada na kom su dozvoljena samo električna vozila, možete pročitati na linku.

Foto: Milutin Labudović

Napomena: Tekst iz serijala „Zlatibor i Čajetina na putu ka cirkularnoj ekonomiji“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.