Viski u punjivoj posudi – Diageo testira održivu ambalažu za kafiće i restorane

Kompanija Diageo, proizvođač i distributer nekih od najpoznatijih alkoholnih pića, poput viskija Džoni Voker i votke Smirnof, uskoro će neke proizvode prodavati u punjivim posudama od 4,5 litara. U partnerstvu sa startapom ecoSPIRITS, gigant u proizvodnji pića će ponuditi džin Gordon, rum Captain Morgan i votku Smirnof u punjivim posudama od 4,5 litra na 18 tržišta tokom naredne tri godine. Cilj usvajanja novog cirkularnog sistema za isporuku alkohola je testiranje održivosti ambalaže koja se može ponovo koristiti.

Nove posude biće napravljene od stakla i biće smeštene u plastično kućište sa unutrašnjim aluminijumskim okvirom. Kontejner, napravljen da traje 150 punjenja, ima niži ugljenični intenzitet od ekvivalentnog broja boca koje zamenjuje u baru nakon šest punjenja, prema podacima ecoSPIRITS-a. Kompanija procenjuje da njihove punjive posude imaju 60 do 90% manji CO2 otisak od tradicionalnih boca za bar.

Od Balija do SAD

Diageo i ecoSPIRITS nude Smirnof u punjivim pakovanjima u 38 barova, restorana i hotela na Baliju i u Džakarti od 2022. godine. Na osnovu tekućeg ispitivanja u Indoneziji, Diageo procenjuje da bi cirkularna metoda isporuke mogla smanjiti upotrebu staklenih boca za 95% i pomoći u smanjenju emisija CO2 iz transporta i distribucije.

EcoSPIRITS tvrdi da je početni uspeh pilot projekta dokazao komercijalnu izvodljivost cirkularnog pakovanja u Indoneziji.

Kako sve funkcioniše? Kada je posuda prazna, ecoSPIRITS odnosi kutiju do najbližeg od svojih 30 regionalnih “ecoPLANT” čvorišta, obično u radijusu od 500 milja. Posude se zatim peru, pune i ponovo distribuiraju.

– ecoPLANT je u srcu celokupnog sistema ecoSPIRITS jer nam omogućava da uslužujemo mala tržišta – poput Kajmanskih ostrva ili Dominikanske Republike – na principu zatvorenog kruga, ili velika tržišta poput Velike Britanije, Francuske i Italije – rekao je izvršni direktor i suosnivač EcoSpirits-a Pol Gebi.

Početkom novembra, kompanija je lansirala program u SAD-u u Las Vegasu, u partnerstvu sa South Point Hotel Casino&Spa.

U avgustu, ecoSPIRITS ambalaža za Bacardi Rum pojavila se na brodovima Carnival Cruise Line.

Staklene boce čine 20% CO2 poslovanja u industriji pića

Ambalaža čini značajan deo ekološkog otiska proizvodnje i distribucije pića. Uobičajene staklene boce od 750 mililitara čine 20% ukupnog ugljeničnog otiska pića na bazi kukuruza, drugi najveći deo posle procesa destilacije koji iznosi 36%, prema analizi koalicije kompanija koje unapređuju održivost u sektoru pića BIER. Skladištenje, kao i proizvodnja i transport kukuruza, slede sa otprilike 10% svaki.

Staklene boce mogu se reciklirati više puta. Prema Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA), 32% staklenih posuda se reciklira u SAD. Nasuprot tome, u EU je 80% staklenih boca prikupljeno za recikliranje u 2021. godini, prema podacima evropskog partnerstva Close the Glass Loop.

Nova proizvodnja stakla je visoko ugljenično intenzivna, od vađenja silicijum dioksida do topljenja stakla u pećima napajanim gorivom, naftom ili prirodnim gasom kako bi se dostigle temperature od čak 3.000 stepeni Farenhajta, često neprekidno. Proizvodnja stakla je emitovala 95 miliona tona CO2 u 2022. godini, prema Statisti.

Foto: Pixabay/Kerstin Riemer