I Johnnie Walker u papirnoj ambalaži – revolucija u industriji pića

Vest da će se viski Johnnie Walker na proleće pojaviti u papirnoj ambalaži iznenadila je ljubitelje brenda starog skoro 200 godina. Ali ne i samu industriju pića koja sve češće kreće putem do juče nemoguće misije – da napravi papirnu ambalažu koja neće promeniti ukus pića. Carlsberg je krajem prošle godine najavio revolucionarnu papirnu flašu za pivo, britanska kompanija Frugalpac napravila je papirnu flašu za vino, a Absolut Vodka takođe radi na ekološkoj alternativi.

Pravljenje staklenih flaša troši energiju i emituje ugljen-dioksid, pa mnoge kompanije za proizvodnju pića razvijaju papirne ambalaže kako bi pokušale da smanje zagađenje. To je često dugotrajan proces, jer novo pakovanje ne sme da promeni ukus pića. Takođe, kompanije se nadaju i ekonomskoj koristi, jer lakša pakovanja treba da olakšaju transport kroz ceo lanac snabdevanja.

Vlasnik brenda Johnnie Walker, kompanija Diageo će za proizvodnju papirne ambalaže pokrenuti firmu pod nazivom Pulpek, koja će proizvoditi ambalažu i za brendove Unilever i Pepsi. Papirne boce za viski biće napravljene od drvene pulpe i moći će u potpunosti da se recikliraju, saopštila je kompanija. Unutrašnjost flaše je zaštićena tankim filmom od smole, koji je potpuno razgradiv, dok će čep biti pravljen od aluminijuma.

Vino i pivo takođe u ekološkim bocama

Nisu ljubitelji viskija jedini koji će morati da se navikavaju na drugačije pakovanje. Krajem juna, britanska kompanija Frugalpac objavila je da je napravila prvu papirnu flašu za vino od 94% recikliranog kartona, sa oblogom od reciklabilne plastike čiji je cilj da spreči prosipanje pića. Sa težinom od samo 83 grama, flaša je i do pet puta lakša od klasične staklene. Proizvođač kaže da je ukupni ugljenični otisak za proizvodnju ove flaše i do šest puta manji nego za proizvodnju staklene. Italijanska vinarija Cantina Goccia prva se usudila da isproba revolucionarni proizvod, a cilj Frugalpaca je da mašine za pravljenje papirnih flaša prodaju vinarijama. Jedna mašina može da proizvede 620 flaša po satu.

I proizvođači piva imaju svog predstavnika u ovoj trci. Danska kompanija Carlsberg je još 2015. najavila da razvija papirnu ambalažu, da bi krajem prošle godine, otkrila dva nova prototipa reciklirane boce od drvenih vlakana iz održivih izvora. Jedna verzija je obložena tankim filmom reciklirane PET plastike da pivo ne bi procurilo, a druga koristi biorazgradivu oblogu.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay/Kerstin Riemer

Leave a comment