Raste potreba za platformama koje će nuditi mogućnost iznajmljivanja proizvoda za bebe

Kolevke za bebe, kolica, nosiljke, auto sedišta za decu – svi ovi proizvodi predstavljaju ogroman udar na budžet roditelja, ali i nepotreban gubitak resursa. U samoj srži proizvoda za bebe utkana je neodrživost jer se veoma kratko koriste i prerano završavaju svoj životni vek, iako su i dalje u odličnom stanju.

Sami roditelji ovaj problem delimično rešavaju na neformalnom tržištu tako što prijateljima i članovima porodice poklanjaju stvari koje je njihovo dete preraslo. Ali, sve više ljudi vidi poslovnu priliku u kreiranju platformi koje će povezati roditelje i brendove i omogućiti zainteresovanima da iznajme proizvode za bebe.

Takva je holandska platforma Baby Exchangerie koja roditeljima nudi mogućnost iznajmljivanja proizvoda za određenu mesečnu nadoknadu. Tako se, na primer, mogu naći auto sedišta za bebe po ceni od 8 evra mesečno, kolica za 22 evra mesečno, nosljka za 15 evra, kolevka za 22 evra. Kako kažu u ovoj platformi, njihovo rešenje nije dobro samo za planetu, već i za novčanik, pošto se uštedi do 70 odsto sredstava.

Takođe, ovo rešenje predstavlja uštedu prostora jer roditelji ne nagomilavaju u kući stvari koje dete brzo preraste. Kada im proizvod više nije potreban, korisnici ga vraćaju, proizvod se zatim čisti i po potrebi popravlja pre nego što bude ponovo iznajmljen. Praksa pokazuje da se proizvodi na ovoj platformi upotrebe i do četiri puta pre povlačenja iz upotrebe, kada se doniraju ili recikliraju ako je to moguće.

Sve kreće od dizajna

Platforma za sada funkcioniše kao posrednik između roditelja i brendova koji dobijaju određeni procenat prihoda po mušteriji. Krajnji cilj je da se brendovi motivišu da preuzmu odgovornost za svoje proizvode tako da uključe cirkularni dizajn i reciklažu materijala na kraju životnog ciklusa proizvoda. Ovo je fokus pilot projekta sa holandskim brendom za kolica Easywalker u kom proizvođač zadržava vlasništvo nad proizvodom koji iznajmljuje putem platforme.

Očekuje se da će same kompanije uskoro početi da razmišljaju o cirkularnim poslovnim modelima poput iznajmljivanja. Proizvođači mogu videti finansijsku korist u tome jer što je duže proizvod u upotrebi, više mogu zaraditi na samo jednom artiklu i manje se oslanjati na nove sirovine. Takođe, postaju otporniji na promene na tržištima i rizike poput nedostatka resursa.

Ali da bi proizvod mogao da preživi nekoliko upotreba, prvo mora biti tako dizajniran da traje i da ga je lako popraviti i prepraviti. Brendovima koji razmišljaju o ovim modelima, iskusniji preporučuju da pronađu partnere sa kojima mogu da se upuste u ovaj poduhvat i da krenu od pilot projekta jer će na njemu mnogo naučiti. A otvoren je i veliki prostor za startape da razvojem platformi poput Baby Exchangerie povežu zainteresovane strane.

Foto: Pixabay/Erika Wiitlieb