Kako je kompanija Fillips prešla put od mete Grinpisa do zagovornika cirkularnih praksi

Kompanija Filips (Phillips) odlučila je da hotelima i drugim uslužnim sektorima koji poseduju njihove televizore, ponudi besplatan softverski apdejt kako bi produžila životni vek uređaja. Tako će stari uređaji imati pristup servisima dostupnim novijim modelima, pa kupci više neće morati da kupuju nove modele kako bi uživali u svim pogodnostima, saopštila je kompanija. Kako kažu, na ovaj korak su se odlučili iako su svesni da će to značiti manji broj prodatih uređaja, ali veruju da će odluka o unapređenju starijih modela pomoći ugostiteljskom sektoru da smanji elektronski otpad.

U kompaniji kažu da se godišnje dva miliona TV uređaja u ispravnom stanju baci samo u Velikoj Britaniji.

– Posvećeni smo kreiranju održivijeg puta za AV industriju, puta koji će doneti koristi svim našim mušterijama, smanjiti ugljenični otisak, od osmišljavanja novog koncepta pakovanja do produžetka životnog ciklusa proizvoda. Održivost je ključna za naše kupce – kaže Franck Racape, komercijalni potpredsednik za tržište Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

Odgovornost proizvođača za elektronski otpad

Inače, ovo je veliki napredak za kompaniju Fillips koja se 2008. godine našla na udaru međunarodne organizacije Grinpis (Greenpeace) zbog nespremnosti da preuzme odgovornost za elektronski otpad. Na skupu koji je Fillips organizovao u Moskvi da proslavi 110 godina prisustva na ruskom tržištu, aktivisti Grinpisa su delili liflete prolaznicima i pozvali kompaniju da preuzme odgovornost za svoj elektronski otpad.

Insistirali su da kompanija preuzme i reciklira proizvode u svakoj zemlji gde se oni prodaju. Do tada je Fillips preuzimao elektronski otpad jedino u zemljama koje su ga na to zakonski obavezale, dok su drugi proizvođači prihvatali individualnu odgovornost proizvođača i uspostavili sisteme za dobrovoljno preuzimanje svojih proizvoda.

Koliko je veliki ovaj problem bio, govori i istraživanje Grinpisa iz tog perioda o bačenom elektronskom otpadu u Gani, kada je na otpadu pronađeno mnogo Filipsovih proizvoda. Grinpis se zalagao da sve elektronske kompanije preuzimaju svoje proizvode u svim državama u kojima ih prodaju, da plate za reciklažu svojih proizvoda i da spreče da troškovi budu prebačeni na krajnje kupce.

Jer, tek kada plate, onda imaju interes da prestanu da upotrebljavaju otrovne materijale u dizajnu svojih proizvoda, da ih učine izdržljivijim i reciklabilnim, smatrali su aktivisti. I uspeli su u svojoj akciji jer je Filips početkom 2009. godine prihvatio da preuzme odgovornost za recikliranje svojih proizvoda.

Danas, u ovoj kompaniji kažu da je trenutna stopa reciklaže otpada 81 odsto, većinu energije dobijaju iz obnovljivih izvora, a dve trećine prihoda od prodaje dolazi od zelenih proizvoda.

Foto: Pixabay/StockSnap

Leave a comment