Protesti radnika u tekstilnoj industriji u Bangladešu: Prihvatite 114 USD mesečno ili se vratite u svoja sela

Radnici u tekstilnoj industriji u Bangladešu koji šiju odeću za najpoznatije svetske brendove pokrenuli su najveće proteste u poslednjoj deceniji, tražeći duplo veće povećanje plate od „velikodušnih“ 114 USD mesečno koje im je ponudila vlada.

Hiljade radnika u tekstilnoj industriji u Bangladešu protestuju protiv propisanog povećanja plate od strane vlade, što je dovelo do sukoba sa policijom, smrtnih slučajeva i zatvaranja desetine fabrika u drugom najvećem izvozniku odeće na svetu.

Upravo se u ovim fabrikama šije odeća poznatih svetskih predstavnika brze mode, poput Levi’s-a, Zare, Gap i H&M-a, koji kako tvrde predstavnici međunarodnih NVO, takođe nose odgovornost za trenutna dešavanja u Bangladešu.

Reč je o najvećim protestima u poslednjoj deceniji, koji su već odneli četiri života i doveli do pljačkanja 70 fabrika, po pisanju medija. Demonstranti koji zahtevaju duplo veće povećanje od onog koje je ponudila vlada, bacali su kamenje na policiju i oštetili nekoliko fabrika u centru za tekstil u Gazipuru, na periferiji glavnog grada.

Dok policija tvrdi da je uspela da smiri situaciju, premijerka je poručila protestantima da prihvate ponudu ili “da se vrate u svoje selo”.

Niske plate pomogle Bangladešu da izgradi tekstilnu industriju

Tekstilna industrija je stub ekonomije Bangladeša, čineći 16% BDP-a i 85% od ukupnog izvoza zemlje od 55 mlrd USD godišnje, snabdevajući mnoge od najpoznatijih svetskih brendova poput Levi’s-a, Zare, Gap i H&M-a. Upravo su niske plate pomogle Bangladešu da izgradi tekstilnu industriju, sa oko 4.000 fabrika koje zapošljavaju 4 miliona radnika, od kojih većinu čine žene sa početnom mesečnom platom od 75 USD.

Odgovarajući na proteste, vlada je u utorak saopštila da će minimalna mesečna plata porasti za 56,25% na 12.500 taka (114 USD) od 1. decembra, što je prvo povećanje u poslednjih pet godina.

Nakon što su sindikati odbacili ponudu vlade, tražeći povećanje na 207 USD, premijerka Šeik Hasina je odbacila zahteve radnika za većim povećanjem plata i poručila protestantima da prihvate ponudu ili “da se vrate u svoje selo”.

– Rekla bih radnicima u tekstilnoj industriji: moraju raditi sa bilo kojim nivoom povećanja plate, treba da nastave svoj rad. Ako izađu na ulice da protestuju na nečije podsticanje, izgubiće posao i moraće se vratiti u selo – rekla je Hasina na sastanku svoje vladajuće partije Awami Lige u četvrtak uveče.

Lideri sindikata izrazili su zabrinutost da bi njene reči mogle izazvati više nasilja od strane policije i bezbednosnih snaga.

Policija je uhapsila više od 100 protestanata, uključujući nekoliko lidera sindikata, pod optužbama za nasilje i nanetu štetu fabrikama, rekla su dva policijska službenika AFP agenciji.

Lideri sindikati pozvali su premijerku da ponovo razmotri situaciju, ali bez uspeha. Kako je istakla, radnicima u tekstilnoj industriji ponuđena su veća povećanja od državnih službenika koji su zbog inflacije dobili povećanje od 5%, naspram 56% koliko je ponuđeno tekstilnim radnicima.

Odgovornost brendova

Grupa za prava radnika u tekstilnoj industriji, sa sedištem u Holandiji, NVO Clean Clothes Campaign, ocenila je novi nivo plata kao “platu siromaštva” i ukazala na odgovornost brendova za koje rade ove fabrike.

Ako bi brendovi podržali iznos od 207 USD koji zahtevaju sindikati i obavezali se da će apsorbovati troškove povećanja plata, radnici ne bi morali izlaziti na ulice i protestovati. Vidimo brendove koji se obavezuju na isplatu pravednih plata svojim radnicima – kao što su ASOS, Uniqlo, H&M, C&A, M&S, Aldi i Next – kao posebno odgovorne u ovoj situaciji – rekao je portparol grupe Bogu Gojdž AFP agenciji.

Sjedinjene Američke Države, koje su jedan od najvećih kupaca odeće proizvedene u Bangladešu, zatražile su platu koja “rešava rastuće ekonomske pritiske sa kojima se suočavaju radnici i njihove porodice”.

Udruženje iz SAD-a koje predstavlja više od 1.000 globalnih brendova saopštilo je da je posvećeno plaćanju većih cena proizvođačima u Bangladešu kako bi podržalo veće plate za radnike.