Šta će doneti COP28 u Dubaiju – Kad o klimi zbore naftaši, papa Franja i kralj Čarls

Manje od 20 dana ostalo je do konferencije UN o klimatskim promenama koja se održava u Dubaiju od 30. novembra do 12. decembra, a već izaziva ozbiljne kritike, ali i pažnju javnosti. Svetskim liderima pridružiće se na otvaranju kralj Čarls i papa Franja, što će biti prvi put da poglavar Rimokatoličke crkve učestvuje na skupu Ujedinjenih nacija o životnoj sredini od 1995. godine.

Samit stiže u trenutku ozbiljne krize u svetu i nakon godine koju su obeležili požari i druge ekstremne vremenske prilike i srušeni mnogi temperaturni rekordi. Trostruko povećanje OIE kapaciteta, pomoć siromašnim zemljama u borbi protiv klimatskih promena – neke su od tema koje će obeležiti konferenciju uz kritike da je paradoksalno pričati o borbi protiv klimatskih promena u zemlji koja je jedan od deset najvećih proizvođača nafte.

Cilj trostruko povećanje OIE kapaciteta

COP28 će se fokusirati na brz prelazak na čiste izvore energije kako bi se smanjile emisije gasova staklene bašte pre 2030. godine. Druga važna tema je pružanje finansijske podrške siromašnijim zemljama za borbu protiv klimatskih promena, dok će određeni tematski dani biti posvećeni pitanjima kao što su zdravlje, hrana i priroda.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i domaćini klimatskog samita COP28 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pozivaju druge vlade da se pridruže globalnom sporazumu o trostrukom povećanju obnovljive energije tokom ove decenije, pokazuju dokumenti koje je objavio Rojters.

Ove zemlje rade na tome da privuku druge da potpišu sporazum pre ovogodišnjih pregovora o klimi, rekao je portparol Državnog sekretarijata SAD za Rojters. U nacrtu pisma koje će biti poslato drugim vladama, zemlje su navele da je trostruko povećanje svetskih kapaciteta obnovljive energije – da se do 2030. instalira 11.000 gigavata – najvažnija stvar koju mogu učiniti kako bi ograničili globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa i izbegli njegove najkatastrofalnije posledice.

– Imamo rešenja nadohvat ruke i već smo napravili ogroman korak u proširenju globalnih kapaciteta obnovljive energije – navodi se u pismu u koje je Rojters imao uvid.

Pismo su potpisali Predsedništvo COP28 samita Ujedinjenih Arapskih Emirata, Evropska komisija, Sjedinjene Američke Države, Barbados, Kenija, Čile, Mikronezija, Međunarodna agencija za energiju i Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA).

SAD traži da i Kina pomogne siromašnim zemljama

Druga važna tema na samitu u Dubaiju biće definisanje detalja takozvanog fonda za gubitke i štetu, koji bi nadoknadio finansijska sredstva najsiromašnijim zemljama kako bi se nosile s posledicama klimatskih promena.

Administracija predsednika SAD-a Džoa Bajdena nije protiv ovog fonda, ali insistira da Kina ulaže novac u njega zajedno s bogatim zemljama. Kina, iako je sada daleko najveći emiter ugljenika, tvrdi da SAD nose veću istorijsku odgovornost i da zemlje u razvoju ne bi trebalo da se suočavaju s ograničenjima koja nikada nisu kočila Zapad.

U zemlji nafte o štetnostima nafte

COP28 trebalo bi da pomogne u insistiranju na cilju da se ograniči dugoročno globalno povećanje temperature na 1,5 stepeni Celzijusa. Ovaj cilj je dogovoren od strane gotovo 200 zemalja u Parizu 2015. godine.

Međutim, svet se kreće prema povećanju temperature od oko 2,5 stepeni Celzijusa do 2100. godine čak i uz trenutne obaveze za smanjenje emisija. UN upozorava da se prozor za održavanje granice od 1,5 stepeni Celzijusa brzo sužava.

Ni klimatski aktivisti ne veruju da će samit bilo šta promeniti. Zasmetalo im je samo mesto održavanja jer su Ujedinjeni Arapski Emirati među deset najvećih proizvođača nafte na svetu. Osim toga, izvršni direktor državne naftne kompanije, Sultan Ahmed Al Džaber, imenovan je za predsednika razgovora COP28.

– To je isto kao da imenujete izvršnog direktora kompanije za proizvodnju cigareta da nadgleda konferenciju o lekovima za rak – izjavila je grupa za kampanju 350.org.

Bajden verovatno ne dolazi, ali kralj Čarls stiže u Dubai

Više od 200 vlada je pozvano da diskutuje o merama za smanjenje emisija i ublažavanje efekata klimatskih promena, iako lideri mnogih zemalja poput SAD-a, Kine i Indije još nisu potvrdili svoje prisustvo.

Kako je objavio Rojters, predsednik SAD Džo Bajden verovatno neće prisustvovati samitu. On je govorio na početku poslednja dva sastanka u Egiptu, prošle godine i Glazgovu 2021. godine. Iako je Al Džaber u nedavnoj poseti Pekingu pohvalio napore Kine u oblasti zelene tranzicije, pitanje je koga će ova zemlja delegirati da prisustvuje samitu.

Ali, zato u Dubai stižu premijer Velike Britanije Riši Sunak, kao i kralj Čarls koji će održati uvodni govor na svečanom otvaranju, godinu dana nakon što mu je vlada Liz Tras savetovala da ne prisustvuje COP27 samitu u Egiptu. Biće to njegov prvi značajniji govor o klimatskoj krizi otkako je postao monarh.

Tokom premijerskog mandata Liz Tras, kralj je pristao da ne prisustvuje prošlogodišnjem samitu iako su izveštaji iz tog perioda sugerisali da je bio razočaran što ne ide. Umesto toga, održao je prijem u Bakingemskoj palati za vodeće stručnjake.

Ove godine, Čarls, koji je poznat kao pobornik zaštite životne sredine dobio je zeleno svetlo od Dauning strita nakon što ga je pozvao predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan. Kao princ od Velsa, kralj je prethodno održao uvodni govor na svečanom otvaranju COP26 u Glazgovu 2021. godine, gde je pozvao svetske lidere da zauzmu “ratni stav” u suočavanju s klimatskom krizom.

Na COP21 u Parizu 2015. godine, izneo je poziv za “ogromnom vojnom kampanjom” kako bi se borilo protiv klimatskog kolapsa, pozivajući svetske lidere da se obavežu na “bilione, ne milijarde dolara”.

Papa Franja: „Na kocki je naša budućnost“

Prisustvo je potvrdio i papa Franja, što će biti prvi put da poglavar Rimokatoličke crkve učestvuje na skupu Ujedinjenih nacija o životnoj sredini od 1995. godine.

Papa je rekao u intervjuu za italijansku državnu televiziju RAI da očekuje da će biti u Dubaiju od 1. do 3. decembra. Veruje se da će ponoviti svoj nedavni apel za akciju u suzbijanju globalnog zagrevanja.

– Još imamo vremena da to zaustavimo. Na kocki je naša budućnost, budućnost naše dece i unuka. Potrebno je malo odgovornosti – rekao je papa Franja u intervjuu govoreći o globalnom zagrevanju.

Zaštita životne sredine jedna je od važnih tačaka njegovih dosadašnjih nastupa. U dokumentu objavljenom 4. oktobra, papa Franja se obratio negatorima klimatskih promena i političarima koji se opiru akciji, pozivajući ih da promene stav, istakavši da ne mogu zanemariti ljudske uzroke ili ismevati nauku dok se planeta “možda približava tački pucanja”.

Dokument, poznat kao Apostolska opomena i nazvan Laudate Deum (Hvalite Boga), bio je nastavak Franjinog pisma o životnoj sredini iz 2015. godine “Laudato Si” (Hvaljen budi).

Laudate Deum je bio inspirisan nedavnim ekstremnim vremenskim događajima i više puta je spominjao izazove sa kojima se suočava COP28.

Neuspeh u Dubaiju, kako je rekao Franja u dokumentu, “bio bi veliko razočaranje i ugrozio bi sve što je dosad postignuto”.