„Sat za našu planetu“ u senci pandemije

Akcija „Sat za našu planetu“, kojom se poslednje subote u martu tradicionalno gase svetla u domovima i na javnim mestima, ove godine biće organizovana u senci pandemije koronavirusa.

Zbog izolacije i karantina u kom je veliki deo sveta, nema masovnih okupljanja ispred građevina koje ne svetle, već će događaj prvi put u istoriji biti održan digitalno. Iz Svetske organizacije za prirodu (WWF) poručuju da događaj ove godine treba da pruži svetlost i nadu ka boljem sutra.

WWF Srbija pozvao je zainteresovane da se u subotu od 20.30 do 21.30 časova okupe virtualno i simbolično obeleže ovaj dan. Zainteresovani mogu da snime kratak video od najviše 30 sekundi kojim će poslati poruku u svet. Poruku, koja treba da sadrži teme u vezi zdravlja, prirode, klimatskih promena i čovekovog odnosa prema planeti, zainteresovani mogu da objave na Facebook stranici WWF Srbija. Dozvoljeno je i slikanje neke lokalne znamenitosti.

Koordinatorka projekta “Da nam klima štima” Duška Dimović ističe da se nalazimo u komplikovanoj i neizvesnoj situaciji.

– „Sat za našu planetu“ je simbolična akcija isključenja svetla, koja treba da podstakne ljude da se osvrnu oko sebe i da u ovim kriznim vremenima razmisle o tome na koji način mogu biti solidarniji jedni prema drugima, kao i prema planeti,  i pozitivno uticati na okruženje. Nadamo se da će ova situacija što pre proći, i da ćemo se onda udružiti i razmisliti kako da organizujemo svoje aktivnosti u harmoniji sa prirodom – poručuje Duška Dimović.

Foto: Pixabay

Leave a comment