Rekordne investicije u cirkularnu ekonomiju u Velikoj Britaniji u 2022. godini – U 142 biznisa uloženo 850 mil GBP

Prošle godine ostvarene su rekordne investicije u cirkularnu ekonomiju u Velikoj Britaniji – u 142 biznisa koji su zasnovani na ovom modelu uloženo je 850 mil GBP, 16% više u odnosu na 2021. godinu, pokazuje izveštaj finansijske kompanije BDO LLP.

– Tranzicija od linearnih modela stvara vrednost dok istovremeno doprinosi ostvarivanju ciljeva održivosti. Kako ESG nastavlja da jača, cirkularni poslovni modeli postaju ekstremno atraktivni investitorima – kažu u ovoj kompaniji.

Sa 36% investicija, proizvodnja i industrija ostaju glavni sektori za investicije u oblasti cirkularne ekonomije. Oporavak materijala iz otpada ostaje ključni fokus u ovom sektoru, uz inovativne metode koje se razvijaju, bilo za stvaranje proizvoda ili energije iz otpada. Više od trećine investicija u ovoj oblasti, 35%, bilo je posvećeno inicijativama za oporavak materijala.

Uključivanje cirkularnosti u proizvode, procese i poslovne modele bilo je fokus 27% investicija, dok je 22% bilo usmereno na upotrebu održivih cirkularnih materijala.

Građevinarstvo koje predstavlja 40% poslova u ovoj kategoriji koristi skoro polovinu materijala koji se upotrebljavaju u svetu svake godine, pa je značajan faktor u emisiji gasova staklene bašte. Investitori su se koncentrisali na biznise koji mogu smanjiti ovaj ugljenični otisak i zameniti sirovine održivim materijalima. Ovaj pristup bi mogao smanjiti emisije CO2 od građevinskih materijala za 38% do 2050, navodi se u izveštaju.

Tehnologija, mediji i telekomunikacije su drugi sektor u koji je najviše investirano u 2022. sa 25% investicija. Na trećem mestu su trgovina i tržište koje je povezano sa slobodnim vremenom.

Kako se navodi u izveštaju, želja društva da konzumira više održivih proizvoda dovela je do značajnih investicija u brendove koji koriste cirkularne, održive materijale u svim sektorima.