Proglašeni pobednici Konkursa za angažovanje građana ka cirkularnoj ekonomiji – ako svi uradimo pomalo, promenićemo mnogo

Torba napravljena od plastičnih balona, postavljanje održive instalacije od recikliranih materijala, renoviranje starih kampera, edukativne bojanke za decu – samo su neke od ideja koje su ušle u finale Konkursa za angažovanje građana ka cirkularnoj ekonomiji koji je je organizovao CirEkon uz podršku EIT Food.

Ma koliko ideje bile različite – neki finalisti su želeli da reše problem plastičnih kesa, drugi da razviju ekološku svest, treći su se oslanjali na umetnost kao način skretanja pažnje na ekološke probleme – jedno im je zajedničko. To je vera da građani, svojim idejama i učestvovanjem, mogu doprineti tranziciji na cirkularnu ekonomiju.

Finale održano u PKS

Svaki ’zeleni’ građanin je pokretačka snaga cirkularne ekonomije, budućnost mladih velikim delom zavisi od njih samih, promena se pravi sopstvenim primerom, potencijal lokalnih zajednica je ogroman, ako svi uradimo pomalo, možemo promeniti mnogo – neke su od poruka koje su se mogle čuti na finalu održanom u Privrednoj komori Srbije gde su učesnici predstavljali svoje ideje pred žirijem.

Vreme je za promenu

Pobednice konkursa su studentkinje Arhitektonskog fakulteta Emilija Drndarski i Sara Brkić sa projektom New Page – Make a change. Njihova sistemska aplikacija ima cilj da reši glad i problem otpada, a motiviše građane na recikliranje tako što im obezbeđuje popuste za plaćanje parkinga, bazena i pruža druge privilegije.

– U nekoj narednoj fazi u planu su i donacije hrane kojoj ističe rok trajanja, kao i uključivanje supermarketa jer oni imaju dosta otpada od hrane. Potrebno je da okrenemo novu stranicu knjige. Vreme je za promenu, inače će posledice biti katastrofalne – upozorile su Emilija i Sara čija je ideja nagrađena sa 145.000 dinara.

2. mesto za bračni par Trebovac iz Zrenjanina

Drugu nagradu i 95.000 dinara osvojio je bračni par iz Zrenjanina Radmila i Nikola Trebovac sa projektom Torbalon. Oni su napravili torbe od balona za vodu kako bi ukazali na kontinuirani problem sa vodom u njihovom gradu.

– Ja nosim ovu torbu već mesec dana. Ljudi se nekad smeju, nekad me pitaju o čemu se radi. Ova torba treba da bude mali podsetnik za svakog od nas da i dalje nemamo ispravnu vodu za piće – istakla je Radmila Trebovac.

Treće mesto za Gorana Gabrića
Sa edukacijom krenuti od najmlađih uzrasta

Treće mesto zauzeo je Goran Gabrić sa projektom Mobile units for circularity education. Udahnuti novi život starim kamperima kroz renoviranje, a onda ih koristiti kao pokretne učionice za edukaciju o cirkularnoj ekonomiji – ideja je od koje je krenuo.

– U budućnosti možemo da organizujemo kampove za rešavanje ekoloških problema i da stvorimo mrežu dobrovoljaca, ekoloških aktivista – poručio je Gabrić čija je ideja nagrađena sa 45.000 dinara.

Nagrada publike

Nagradu publike dobile su Marija Lazić i Jelena Ružić sa projektom Circular Lifestyle. One su želele da kroz edukaciju kreiraju cirkularni način života.

Važno je da edukujemo nastavnike o cirkularnoj ekonomiji, da bi oni tu ideju mogli da prenesu na decu. Potrebno je krenuti od najmlađih uzrasta i napraviti edukativne bojanke u kojima će deca učiti o pojmovima cirkularne ekonomije – smatraju Marija i Jelena.

Za kulturu koja će voditi računa o resursima

Član žirija i predsednik Upravnog odbora udruženja Inženjeri zaštite životne sredine Igor Jezdimirović istakao je da je konkurs pokazao da postoji motivisanost i kreativnost kod naših građana.

– Pokazalo se da se udružuju, da imaju timove koji mogu da iznesu nove ideje i da potraže načine kako da te ideje sprovedu u realnosti. Dakle, kreativni potencijal imamo. Nedostaje da taj kreativni potencijal bude podržan sistemski – naglasio je Jezdimirović.

Milan Veselinov

Osnivač i direktor CirEkona i član žirija Milan Veselinov poručio je da nam je u tranziciji na cirkularnu ekonomiju neophodna međusektorska saradnja. A pobednika, kako je otkrio, nije bilo lako izabrati.

– To samo pokazuje koliko je ovo kompleksna tema. Da bismo ostvarili tranziciju na cirkularnu ekonomiju, vlade, poslovni sistem i inovacije moraju da budu u sinergiji. Uloga građana u tom procesu je veoma važna. Želim da pozovem sve na saradnju kako bismo stvorili drugačiju kulturu koja će voditi računa o resursima – zaključio je Veselinov.

Foto: CirEkon