Nema adekvatnog rešenja za stare gume za bicikle

Bicikl je ekološki način prevoza, ali nedovoljno se govori o problemu sa kojim se biciklistička industrija svakodnevno suočava – bacanje guma. Svake godine u Velikoj Britaniji se baci neverovatnih 44.000 tona spoljnih i unutrašnjih biciklističkih guma, a 99% završi na deponijima, tvrde osnivači Velorima, kompanije koja želi da postane prvi britanski recikler biciklističkih guma.

Ove gume se uglavnom prave od sintetičkog materijala koji nije biorazgradiv. Umesto toga, guma se pretvara u mikroplastiku koja zagađuje okeane i zemljište. Zato je Velorim inicirao Nacionalnu šemu za recikliranje biciklističkih guma koja podrazumeva uspostavljanje centara za prikupljanje guma širom zemlje. U šemu će biti uključeni serviseri bicikli, prodavci i iznajmljivači, a od biciklista se očekuje da plate 50 penija za spoljne gume i 20 penija za unutrašnje. Sve što se prikupi pretvoriće se u nove materijale ili na drugi način biće ponovo upotrebljeno, a cilj je da se 85 odsto guma skloni sa deponija.

Šema bi trebalo da počne ovog meseca, a da postane operativna krajem godine. Velorim planira da pretvori reciklirane gume u delimično devulkanizovane polimere. Kompanija planira da naplati 90 funti za paket u kom je 150-180 spoljnih guma i 20 funti za 180-200 unutrašnjih guma.

Direktor Velorima Richard Lawrence objasnio je da se već bave reciklažom bicikala iz kojih se izdvajaju čelik, plastika i guma, ali do sada nisu mogli da nađu nikog u svetu ko bi prikupljao gume.

– Siguran sam da će biciklisti prihvatiti ideju da je sa recikliranjem povezan mali namet, jer ćemo 85 odsto guma skloniti sa deponija – kaže Lawrence.

Foto: Pixabay/Susanne Jutzeler

Leave a comment