Suosnivač Apple-a Stiv Voznijak podržao pokret Pravo na popravku

Suosnivač kompanije Apple Stiv Voznijak (Steve Wozniak) podržao je pokret Pravo na popravku koji ima sve više pristalica širom sveta. Zagovornici pokreta traže od zakonodavaca i kompanija da olakšaju popravku uređaja čime će se smanjiti elektronski otpad.

– Ne bismo imali Apple da nisam odrastao u veoma otvorenom tehnološkom svetu. Vreme je da podržimo pokret pravo na popravku – istakao je Voznijak u poruci upućenoj zagovorniku pokreta Pravo na popravku Louisu Rossmanu na Cameu, sajtu koji omogućava običnim ljudima da plate slavnima za kratku poruku.

Čiji je vaš kompjuter

Apple važi za jednog od najvećih protivnika pokreta jer dozvoljava popravku samo od strane svojih ovlašćenih tehničara i ne obezbeđuje rezervne delove, niti informacije o popravci. Kompanija ovo pravda bezbednošću i ističe kako bi drugačiji način popravljanja uređaja bio ekstremno opasan. Ali, Voznijak koji je napustio Apple sredinom 80-ih, ističe da se iza ove odluke kriju drugi razlozi.

Kompanije sprečavaju pokret pravo na popravku jer tako imaju više moći i kontrole nad svim. Verovatno se u umovima mnogih moć izjednačava sa novcem i profitom, ali razmislite da li je to vaš kompjuter ili kompjuter neke kompanije. Vreme je da počnemo da radimo prave stvari – istakao je čuveni inženjer.

Prisetio se Voznijak svog detinjstva kada je, kako kaže, svaki uređaj bio kao otvorena knjiga. Svi koji su imali više veština mogli su da popravljaju pokvarene radio aparate, televizore, dok su mladi na ovaj način sticali samopouzdanje, postajali kreativni i dobijali motivaciju da razvijaju veštine. Ni sam Apple ne bi bio moguć bez prava na popravku.

– Kada smo počinjali, nisam mogao da priuštim teleprinter, koštao je kao dva automobila. Ali, imao sam televizor i on mi je poslužio kao output uređaj. Nije mi bilo zabranjeno ništa što mi je bilo potrebno da izgradim kompjuter i da pokažem svetu da je budućnost personalnih računara u tastaturi i televizoru. Sve je to došlo iz mogućnosti da popravljam stvari, da ih modifikujem. Vreme je da to i sada podržimo – istakao je Voznijak.