Kupci u Francuskoj sada znaju koliko je teško popraviti iPhone

Da li biste želeli da znate koliko se teško popravlja novi iPhone koji nameravate da kupite? Potrošači u Francuskoj sada znaju. I reći će vam ono zbog čega korisnici drugih telefona likuju – teže je popraviti iPhone nego Samsung i Xiaomi uređaje.

Sve te informacije potrošačima u Francuskoj dostupne su zahvaljujući novom zakonu o pravu na popravku koji je stupio na snagu 1. januara, a prema kom kompanije polako počinju da postupaju.

Prošle godine francuska vlada je procenila da se samo 40 odsto pokvarenih elektronskih uređaja u zemlji popravlja. Da bi se to promenilo, uveden je indeks popravljivosti koji se odnosi na smartfone, laptopove, televizore, mašine za pranje veša, kosilice.

Indeks koji pokazuje koliko se lako svaki od uređaja popravlja, kreće se od 1 do 10. Viši skor označava lakšu popravku. Skor zavisi od dostupnosti i cene delova, dostupnosti tehničke dokumentacije kao pomoći pri popravci, lakoći rastavljanja i popravke uređaja.

Na primer, korisnici Apple Store vebsajta i aplikacije u Francuskoj mogu videti da iPhone 11 ima relativno nizak indeks popravljivosti od 4,6, dok je iPhone 12 nešto lakši za popravku, sa skorom 6. M1 MacBook Pro ima skor 5,6, a M1 MacBook Air dobio je skor 6.5.

Poređenja radi, Samsung Galaxy S21+5G ima dobar skor 8,2, Samsung Galaxy Note 20 ima nešto niži skor 8,1, dok većina Xiami telefona iz srednjeg ranga ima skor 7,1.

Put do smanjenja elektronskog otpada

Indeks utvrđuju same kompanije po uputstvima francuskog ministarstva za ekološku tranziciju. Za sada, rezultati su dostupni samo u Francuskoj. Očekuje se, ipak, da će obaveza stupiti na snagu i u drugim evropskim zemljama jer je Evropski parlament glasao za zakon pravo na popravku u Evropskoj uniji novembra prošle godine. Istraživanja sprovedena u Evropi pokazuju da 77 odsto građana više želi da popravi uređaj nego da ga zameni novim.

Popravka Appleovih uređaja naročito je bila u fokusu javnosti. Grupe za zaštitu životne sredine često su optuživale kompaniju da namerno pravi proizvode koji su teški za popravku. Ove optužbe Apple je uvek negirao, odgovarajući da se popravke mogu izvoditi kod ovlašćenih servisa jer samo oni mogu da garantuju kvalitet i bezbednost.

Činjenica je, ipak, da je količina elektronskog otpada u svetu prošle godine dostigla rekordne cifre. Očekuje se da će indeks popravljivosti uticati da se taj otpad smanji. Veruje se da će zbog indeksa  proizvođači dizajnirati uređaje koji će biti jednostavniji za popravku. Takođe, očekivanje je da indeks podstakne konkurenciju među proizvođačima jer niko neće želeti da se njegovi proizvodi nađu na dnu lestvice.

Sledeći korak u Francuskoj planiran je za 2024. godinu. Odnosi se na uvođenje indeksa istrajnosti koji bi trebalo da pokaže koliko je neki proizvod dugotrajan, kao i proširenje važenja indeksa sa elektronskih uređaja na bicikle i nameštaj.

Inače, pokret pravo na popravku dobija sve više zagovornika širom sveta koji se bore za duže trajanje proizvoda, smanjenje elektronskog otpada i planirane zastarelosti uređaja.