Najprisutniji plastični ambalažni otpad na plažama u Velikoj Britaniji pripada dobro poznatom brendu

Flaše Coca-Cole su najprisutniji otpad na plažama u Velikoj Britaniji, pokazuje izveštaj organizacije za očuvanje mora Surfers Against Sewage (Surferi protiv kanalizacije). Njihovo istraživanje pokazalo je da je za 65 odsto zagađenja plastičnom ambalažom širom obale Velike Britanije odgovorno 12 kompanija. To su: Coca-Cola, PepsiCo, AB InBev, McDonald’s, Mondelēz International, Heineken, Tesco, Carlsberg Group, Suntory, Haribo, Mars i Aldi.

U najvećoj koordinisanoj akciji čišćenja do sada, skoro 4.000 volontera je na teritoriji od preko 6900 kilometara prikupilo 9.998 proizvoda koji su vlasništvo 328 kompanija. Coca-Cola je apsolutni „šampion“ – njena pakovanja su tokom akcije nalažena tri puta češće nego druga.

SAS poziva kompanije sa liste da smanje pakovanja koja koriste i da pređu na modele za punjenje. Takođe, apeluju na državu da hitno uvede depozitni sistem za svu ambalažu za piće, nezavisno od veličine i materijala. Kako kažu, uvođenje ovog sistema smanjilo bi zagađenje 12 kompanija sa liste za 52 odsto, uključujući i 80 odsto od najvećeg zagađivača Coca-Cole.

Odgovornost ne sme da se prebaci na pojedinca

Ova organizacija apeluje na vladu da zabrani proizvodnju i potrošnju neesencijalne plastike za jednokratnu upotrebu. Traži se i usvajanje zakona koji će osigurati efektivnu upotrebu resursa i upravljanje otpadom.

Najveća akcija čišćenja do sada

– Naš godišnji izveštaj je još jednom otkrio šokantnu količinu zagađenja plastičnom ambalažom koja dolazi direktno od velikih kompanija i nekih od dobro poznatih brendova. Serijski prestupnici poput Coca-Cole koja je iz godine u godinu na čelu liste najvećih zagađivača, i dalje ne preuzimaju odgovornost. Ne smemo da dozvolimo da industrije koje zagađuju koriste trenutnu zdravstvenu krizu da pobegnu od svoje odgovornosti i da je prebace na pojedinca. Potrebna nam je akcija odmah – istakao je Hugo Tagholm, direktor SAS.

U Coca-Coli su za britanski Guardian istakli da im je važno da smanje otpad od pakovanja i da ne žele da vide da pakovanja završavaju tamo gde ne bi trebalo.

Sva naša pakovanja su 100 odsto reciklabilna. Naš cilj je da što više njih dobijemo nazad tako da mogu da budu reciklirana i pretvorena u nova pakovanja. Razočaravajuće je videti bačena pakovanja i zato podržavamo uvođenje dobro osmišljene depozitne šeme koja će ohrabriti ljude da recikliraju umesto da bacaju. U Velikoj Britaniji nastavljamo da radimo sa brojim organizacijama na ohrabrivanju recikliranja i aktivno podržavamo inicijative sa ciljem da otpad postane prošlost – kažu u Coca-Coli.

Inače, postoje planovi za uvođenje depozitnog modela u Velikoj Britaniji. Širenje ovog sistema na plastične flaše odloženo je do 2024. godine zbog, kako vlada kaže, pandemije.