Velika Britanija želi da prepiše danski depozitni sistem

Više od 20 eksperata poslalo je otvoreno pismo britanskoj vladi u kom traži da Velika Britanija preslika danski depozitni model koji se pokazao veoma uspešnim. Na Ostrvu su trenutno u toku konsultacije u vezi depozitnog sistema za ambalažu koji će biti uveden u Engleskoj, Velsu i severnoj Irskoj 2024. godine.

Depozitni sistem podrazumeva da građani vrate ambalažu u prodavnicu i za to dobiju određenu nadoknadu. Britanski političari iz više partija, predstavnici nevladinog sektora, akademici veruju da je danski model gde je stopa recikliranja flaša čak 92 odsto, najbolji za rešavanje problema nagomilanog otpada.  U Danskoj, vrednost depozita zavisi od veličine i materijala flaše.

Kupac koji pazari malu plastičnu flašu nekog napitka plaća veći depozit nego onaj koji kupi isto biće u staklenoj flaši. Primera radi, za plastične flaše od litar i više, vrednost depozita je tri puta veća. Stručnjaci veruju da su potrošači zato skloniji da vrate flaše kako bi sačuvali depozit. Kako kažu, ovaj model će biti krucijalan ako Velika Britanija želi da poveća stopu recikliranja i zaustavi rastuću krizu zbog veće količine otpada.

Prema podacima britanske vlade, trenutna stopa recikliranja za posude u kojima se nalazi piće je 70 odsto, što znači da 4 milijarde plastičnih flaša i 1,5 milijardi staklenih flaša ostaje neprerađeno svake godine.  Danska, s druge strane reciklira 92 odsto flaša i konzervi, velikim delom zbog uspeha modela prikupljanja.

U Srbiji je depozitni sistem najavljen još pre nekoliko godina, ali za sada smo još daleko od njegove primene. U toku je izrada dve studije koju je operater ambalažnog otpada Sekopak naručio od konsultantske kuće Eunomia. Jedna studija se odnosi na unapređenje primarne selekcije, a druga govori o tome na koji način je najbolje postaviti depozitni sistem za Srbiju i koje vrste materijala bi trebalo da uđu u depozitni sistem.