MOL Grupa želi da postane ključni igrač cirkularne ekonomije u Centralnoj i Istočnoj Evropi

MOL Group predstavila je ažuriranu i integrisanu dugoročnu Strategiju koja se fokusira na smanjenje CO2, efikasnost i cirkularnu ekonomiju. Međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti planira da uloži milijardu dolara u narednih pet godina na nove, održive poslove sa niskim nivoom ugljenika, najavljuje se u saopštenju za medije.

Kompanija želi da postane ključni igračem cirkularne ekonomije u Centralnoj i Istočnoj Evropi – po pitanju integracije i korišćenja otpada, prikupljanja, korišćenja i skladištenja ugljenika, proizvodnje naprednog biogoriva i mogućnostima u vezi sa vodonikom.

Kako se navodi, cilj je da do 2050. godine MOL postane proizvođač sa nultom emisijom. Do 2030. godine svaki drugi američki dolar ulagaće se u održive projekte, dok će 100% odsto potrošnje do 2050. godine biti zeleno.

Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernadi istakao je da se održivost i profitabilnost međusobno ne isključuju – moraju da idu zajedno.

–  Ne možete biti održivi bez stvaranja prihoda, niti možete biti profitabilni bez fokusiranja na to kako se ti prihodi generišu – oni idu ruku pod ruku. To je očigledno već neko vreme i biće sve jasnije u budućnosti. Svi želimo da živimo u boljem, sigurnijem i čistijem svetu, a za bolji i održiviji svet moramo da pređemo na model cirkularne ekonomije sa niskim nivoom ugljenika – istakao je Zsolt Hernadi.

U narednih pet godina, MOL će potrošiti milijardu američkih dolara na nove, održive projekte  sa niskim nivoom ugljenika kako bi postao ključni igrač u CIE u oblasti cirkularne ekonomije. Grupa u vlasništvu ima 2.000 servisnih stanica u deset zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Foto: Promo