Na tržištu se pojavila nova grupa potrošača: Četiri poslovne prilike koje treba iskoristiti u naredne tri godine

Polako, ali sigurno na tržištu se pojavljuje nova grupa potrošača koja ima pojačanu svest o ograničenosti resursa, pa kompanije treba da se pripreme na vreme kako bi im izašle u susret, zaključak je izveštaja „Stvari u toku 2: Priručnik za cirkularne inovacije“.

Kako se navodi, ovi potrošači, kojih u SAD ima 19%, a u Kanadi 13%, žele da donosi bolje odluke u potrošnji. Autori izveštaja Rozmari Kuper i Lindzi Bojl ističu da će tražnja za cirkularnim proizvodima rasti u naredne tri do pet godine.

– Već postoji masovna tražnja za ponovnom upotrebom, popravkama, koja može rasti rapidno u narednim godinama. Ne čekajte mušterije da dođu i pitaju – savetuje Kuper.

Kako se opisuje, nova grupa potrošača koju opisuju kao „radoznale, otvorenog uma, sa željom da uče o svetu oko sebe“, ima dublje razumevanje o razlikama između preterane i namenske potrošnje, manje uzbuđenje u vezi potrošnje, pojačanu svest o ograničenosti resursa. Takođe, prednost daju brendovima sa pouzdanim ekološkim i društvenim uticajem.

Na osnovu izveštaja, izdvojene su 4 poslovne prilike za kompanije:

Proizvodi koji traju dugo

Povećan broj potrošača prednost daje stvarima koje mogu biti upotrebljavane duži period i popravljane po potrebi. Ovim potrošačima smeta gomila neiskorišćenih stvari, a u kupovini su disciplinovani – prednost daju kupovini od kompanija koje nude pojačanu brigu i podršku za svoje proizvode.

Proizvodi koji nas povezuju sa prirodom

Svaki drugi potrošač (58%) kaže da preferira vreme provedeno u prirodi u odnosu na ono u šopingu. Oni novu energiju dobijaju u prirodi i zato cene proizvode koji ih sa istom povezuju, kao i prirodne materijale i zajednice.

Zabavne stvari koje ne izazivaju osećaj krivice

Istraživanje pokazuje specifičnu tražnju za stvarima koje izazivaju radost bez osećanja krivice, što znači da prednost daju proizvodima koji su napravljeni odgovorno, inovativni su i jedinstveni, zabavni i obezbeđuju jednostavna rešenja za svakodnevne probleme.

Jednostavni načini za deljenje, popravku, ponovnu upotrebu i prodaju

Pojačana je svest među potrošačima o tome odakle stvari dolaze i gde odlaze nakon korišćenja, zbog čega raste tražnja za kupovinom polovne robe, ali i kupovinom od kompanija koje omogućavaju cirkularne poslovne modele, poput deljenja, popravke, ponovne upotrebe i prodaje.