Tajno istraživanje o kompaniji Shein otkriva surovost brze mode – Radnice rade 18 sati dnevno, a greške skupo plaćaju

Šta se krije iza jeftine odeće od nekoliko stotina dinara? Ako je suditi po najnovijem istraživanju Kanala 4, u svaki predmet brze mode utkani su suze i znoj radnika koji rade u surovim uslovima.

Kineska online platforma Shein, koja je poznata po jeftinoj trendi odeći, u aprilu je procenjena na 100 milijardi dolara što je čini trećom najvrednijom privatnom kompanijom na svetu. Kako se to desilo?

Zahvaljujući potrošačkoj kulturi i želji da se neprestano kupuje nova odeća, ali, kako pokazuje novo istraživanje, i izrabljivanju radnika.

Istraživači su zavirili u fabrike koje šiju odeću za Shein i otkrili da radnici neretko rade 18 sati dnevno i zarade tri penija za svaki odevni predmet koji sašiju. Takođe, moraju da rade vikendom i imaju samo jedan dan slobodno mesečno. Ukoliko naprave i najmanju grešku tokom procesa proizvodnje odeće, kažnjavaju se sa dve trećine dnevne zarade.

Čitava industrija je tako postavljena

U emisiji “Untold: Inside the Shein Machine” videćemo tajne snimke iz dve fabrike koje proizvode odeću za Shein. Žene u jednoj fabrici su snimljene kako peru kosu tokom pauze za ručak jer nemaju vremena za to posle posla zbog zahtevnih smena.

Prezenterka dokumentarca Iman Amrani kaže da je čitava industrija postavljena na takav način.

– Kada pogledate Boohoo Missguided ili Pretty Little Thing, videćete da svaki od tih sajtova zapravo prodaje istu stvar. Svi se takmiče međusobno u ceni, bez obzira na to odakle posluju ili gde su fabrike koje šiju za njih. Za ljude koji gledaju svoje ekrane u Njukaslu ili nekom drugom gradu, nebitno je gde se odeća pravi. Oni samo razmišljaju: ovde košta 12 funti, ovde 13 funti – objašnjava Amrani.

Žene na udaru

Ona dodaje da su najpre na udaru žene.

U svakom delu lanca, žene su te koje su pogođene. Ima i muškaraca, ali uglavnom žene šiju odeću, kradu se dizajni žena, izmanipulisane žene reklamiraju proizvod i na kraju imate žene koje kupuju odeću – navodi Amrani.

Kako je istakla kineska novinarka koja je bila konsultantkinja ekipi, situacija je sve gora iz godine u godinu.

– Radim istraživačke priče u Kini već 15 godina, a radnici se i dalje eksploatišu kao psi. Zapravo je gore nego godinama unazad.

Shein, koji vredi više od dobro poznatih predstavnika brze mode, Zare i H&M zajedno, izrazio je „ekstremnu zabrinutost“ zbog navoda u dokumentarcu. Shein, inače, ne poseduje niti upravlja fabrikama koje rade za njih.

– Ovi navodi krše Pravila ponašanja koja važe za sve naše dobavljače. Tražili smo informacije od Kanala 4 kako bismo mogli da sprovedemo istragu. Okončaćemo saradnju sa svima koji ne zadovolje naše standarde – kažu u kompaniji Shein.