FIFA razbesnela klimatske aktiviste zbog odluke da Svetsko prvenstvo 2030. godine organizuje na tri kontinenta

Prošlonedeljna najava FIFA-e da će Svetsko prvenstvo 2030. godine biti organizovano na tri kontinenta – Južnoj Americi, Africi i Evropi, razbesnela je klimatske aktiviste. Oni smatraju da je FIFA „potpuno odvojena od stvarnosti“ i da odluka predstavlja „opasan presedan za buduće turnire u vreme kada će se posledice klimatskih promena samo pogoršavati“.

FIFA je prošle nedelje saopštila da će Svetsko prvenstvo 2030. godine, kojim će biti obeležena stota godišnjica, biti organizovano u Španiji, Portugalu i Maroku, pri čemu će se tri utakmice otvaranja održati u Urugvaju, Argentini i Paragvaju.

Svetsko prvenstvo nikada nije održano na više od jednog kontinenta, pa je odluka naišla na negodovanje klimatskih aktivista. Ne prvi put. FIFA, koja se obavezala da će do 2030. godine smanjiti emisije ugljenika za 50% i postići neto nula emisija do 2040. godine, u skladu sa Pariskim sporazumom, i ranije je bila na meti kritika.

Ranije ove godine, FIFA je izgubila sudski slučaj u kojem je švajcarski regulator utvrdio da je FIFA obmanula javnost tvrdnjama da je Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru bilo “ugljenički neutralno”. Tokom leta, FIFA je organizovala Svetsko prvenstvo za žene u Australiji i Novom Zelandu, gde su timovi preleteli preko 70.000 milja za takmičenje.

Fredi Dejli, saradnik u organizaciji Cool Down Network, smatra da je najnovije saopštenje FIFA-e najekstremniji primer prioriteta ka novcu i rastu, umesto prema održivosti.

– Saopštenje FIFA-e je potpuno odvojeno od stvarnosti. Ne samo da se protivi njihovom obećanju o smanjenju emisija, već šalje pogrešnu poruku fudbalskim navijačima širom sveta da je ovakav turnir u skladu sa održivom budućnošću i zdravom životnom sredinom. FIFA govori jedno, a radi drugo – ističe Dejli.

Fudbalska industrija mora da shvati pretnju klimatskih promena

Slaže se i Eliot Artur-Vorsop, osnivač Fudbala za budućnost. Prema njegovim rečima, ovo je još jedan primer nesposobnosti fudbalske industrije da ozbiljno shvati pretnju klimatskih promena.

– Svakog dana vidimo kako se ekstremni vremenski događaji, poput obilnih padavina i talasa vrućine, intenziviraju, dovodeći u pitanje fudbalske utakmice. Odluka FIFA-e prisiljava igrače i navijače da generišu tone emisija ugljenika putem neodrživih putovanja. Ovo postavlja opasan presedan za buduće turnire u vreme kada će se posledice klimatskih promena samo pogoršavati – rekao je.

Majkl Hardi, direktor organizacije Game Changer, optužio je FIFA-u za “greenwashing”, dodajući da FIFA mora da uči iz svojih grešaka ili će biti osuđena da ih ponavlja.

– Ovo pokazuje da nisu ništa naučili. Nazvali su svoje poslednje Svetsko prvenstvo “ugljenički neutralnim”, a zapravo je to bilo Svetsko prvenstvo koje najviše zagađuje u istoriji. Fudbal ne sme da ugrozi planetu, ni za planetu ni za navijače. Ovaj plan hoće – oštar je Hardi.

Svet u plamenu

Osim pitanja emisija uzrokovanih velikim brojem vazdušnih putovanja, postoje zabrinutosti i zbog održavanja Svetskog prvenstva leti, s obzirom na sve veće temperature uzrokovane globalnim zagrevanjem. Madlen Or, asistentkinja na Univerzitetu u Torontu, smatra da je zabrinjavajuće organizovati prvenstvo u Španiji, Portugalu i Maroku, dok dodavanje južnoameričkog dela dodatno doprinosi nepotrebnim emisijama ugljenika.

– Podeliti događaj između tri kontinenta i šest zemalja potencijalno je katastrofalno s aspekta emisija. Postojaće neizmerni međunarodni i interkontinentalni letovi povezani s ovim modelom događaja, što je problematično kada je svet u plamenu – istakla je Or.

Frank Husing, osnivač organizacije Fudbal bez fosilnih goriva, opisao je planove kao “skandalozne” i ukazao na alternativu.

– Moguće je organizovati relativno održivo Svetsko prvenstvo. Potrebno je ograničiti broj timova, koristiti postojeće stadione, izabrati područje s dobrim javnim prevozom ili planovima za izgradnju i fokusirati prodaju karata na lokalne navijače – zaključio je.

FIFA obećava da će ublažiti ekološki uticaj Svetskog prvenstva

Pod vođstvom Đanija Infantinija, FIFA kontinuirano pokušava da proširi Svetsko prvenstvo. Na Svetskom prvenstvu 2026. godine, broj timova će biti povećan sa 32 na 48, a broj utakmica sa 64 na 104. Novoobjavljeni planovi za 2030. godinu još su jedan korak u istom smeru.

FIFA, ipak, ističe da je potpuno svesna da su klimatske promene jedan od najurgentnijih izazova današnjice koji zahteva hitne i održive akcije. Na svojoj veb stranici, FIFA je istakla činjenicu da će se samo tri utakmice odigrati u Južnoj Americi, dodajući da su Maroko, Portugal i Španija domaćini FIFA Svetskog prvenstva 2030. godine.

– Stoga će se, za 101 utakmicu, turnir održati u okviru susednih zemalja koje su u blizini geografskih lokacija i koje imaju razvijene i dobro povezane transportne veze i infrastrukturu. FIFA će preduzeti sve potrebne mere da ublaži ekološki uticaj Svetskog prvenstva – ističe FIFA.