Danone pravi jogurt od ružnog voća

Vodeći svetski proizvođač jogurta Danone u svoju ponudu uvrstio je proizvod koji će se svideti ekološki osvešćenim kupcima – jogurt napravljen od voća koje je odbačeno kao suviše ružno za police supermarketa. Prvo „spašeno“ voće je limun, a drugi ukusi će biti dostupni u drugoj polovini naredne godine, objavila je kompanija.

Ovaj proizvod će imati žig koji dokazuje da bi sastojci od kojih je napravljen proizvod inače bili bačeni, što će kupcima omogućiti da razumeju ekološki otisak koji njihova hrana ostavlja.

– Verujemo da pravljenjem jogurta od voća koje bi inače bilo bačeno, stvaramo održiv poslovni model u čijem centru je otpad od hrane – rekao je potpredsednik za marketing za Danone Severna Amerika Surbhi Martin.

U ovom projektu Danone je pronašao partnera u Full Harvest, kompaniji koja povezuje farmere i proizvođače hrane i pića kako bi se smanjio otpad od hrane. Kako kažu u ovoj kompaniji, sve je više proizvođača koji kreću putem Danone.

Ogromna promena dešava se na tržištu i mi to vidimo iz prve ruke zahvaljujući kompanijama koje dolaze da sarađuju sa nama. Ovo će biti velika nova kategorija proizvoda, kao što su ranije bili organski proizvodi – sigurna je direktorka Full Harvest Christine Moseley.

Inače, otpad od hrane je ogroman problem sa kojim se planeta suočava, a procenjuje se da trećina hrane proizvedene na svetu nikad ne bude pojedena. Poseban problem je otpad koji nastaje u supermarketima gde se često baca velika količina voća i povrća samo zato što ne zadovoljava visoke estetske kriterijume.

Foto: Twenty20