Na reciklomatima u Beogradu sakupljeno 2,5 miliona komada ambalaže

Na 25 reciklomata u Beogradu prikupljeno je i reciklirano više od 2,5 miliona komada ambalaže težine 108 tona. Građanima je kao nadoknada za to isplaćeno više od 12,8 miliona dinara putem BusPlus kartica, Globaltel mobilne telefonije i donacija, rečeno je na radnom doručku koji su održale kompanije Globaltel, Sekopak i Suprabit sa ciljem da upoznaju javnost sa projektom “Reciklomat”.  

Od aprila prošle godine, u Beogradu je postavljeno 25 reciklomata. Sava Terzić, generalni direktor kompanije Globaltel istakao je da su reciklomati u vlasništvu kompanije Globaltel koja ih je postavila u saradnji sa operaterom ambalažnog otpada Sekopak u želji da naprave društveno odgovornu i inovativnu priču.

– Ovaj projekat je neprofitan za kompanije koje ga sprovode. Osnovni cilj nam je bio da motivišemo građane da recikliraju i da pokažemo koliko se ambalažnog otpada generiše. Kroz samo 25 mašina je za 8 meseci projekta sakupljeno i reciklirano 2,5 miliona ambalažnih jedinica – ističe Terzić.

Sakupljeno 108 tona ambalažnog otpada

Generalna direktorka Sekopaka Violeta Belanović Kokir objasnila je da se novi vid prikupljanja ambalažnog otpada razlikuje od tradicionalnog prikupljanja uz pomoć kontejnera ili kanti za otpad.

Izvor: Sekopak

Reciklomati primaju četiri vrste ambalažnog otpada, što ne postoji nigde u svetu – PET ambalažu, staklenu ambalažu, aluminijumske limenke i Tetra Pak ambalažu. Za ovih osam meseci smo sakupili 108 tona ambalažnog otpada, što je veliki uspeh i motiv da nastavimo u ovom smeru – podvukla je Belanović Kokir.

Veljko Vlahović iz kompanije Kentkart podsetio je da se ideja rodila u Kragujevcu gde je postavljen prvi reciklomat. Građani su stajali u redovima sa kesama čekajući da odlože ambalažu u reciklomat, a benefiti koje ostvaruju kroz reciklomat dodatno su ih motivisali.

Građani imaju različite vrste benefita od korišćenja reciklomata. Kompanija Globaltel daje svojim korisnicima 10 dinara dopune pripejd kredita po ubačenoj ambalažnoj jedinici.  Korisnici mesečnih BusPlus ili Beogradskih kartica mogu dobiti pet dinara, a korisnici nepersonalizovanih kartica jedan dinar po ambalažnoj jedinici – istakao je Vlahović.

Reciklomat napravile kompanije iz Srbije

Takođe, preko Fondacije „Novak Đoković“ i Fondacije za mlade talente grada Beograda, građani mogu da doniraju tri dinara po ambalažnoj jedinici u dobrotvorne svrhe.

Gordan Pančoski ispred kompanije Suprabit istakao je da su na razvoju recikomata radili mladi ljudi iz Srbije i da se mehanizam i dalje unapređuje.

– Kompletno rešenje, i softver i hardver, razvile su domaće kompanije. Možemo da kažemo da ove mašine mogu da stanu rame uz rame sa sličnim mašinama koje se mogu naći na svetskom tržištu – objasnio je Pančoski.

Svi informacije o reciklomatima, lokacije reciklomata, kao i rezultate projekta, građani mogu naći na stranici www.reciklomat.rs.

Izvor: Sekopak