U Beogradu postavljen prvi reciklomat – zarada 3 do 5 dinara po ambalaži

Posle Kragujevca, prestonica Srbije dobila je prvi reciklomat koji je postavljen na početku Knez Mihailove ulice. U naredne dve nedelje, Beograd će dobiti još 24 reciklomata, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Prema njegovim rečima, postavljanje reciklomata je doprinos grada promociji reciklaže i sortiranju otpada.

– Građani ovde mogu da ubace razne vrste ambalaže i u zavisnosti od toga koja vrsta je u pitanju, zaradiće između tri i pet dinara. Novac mogu da upotrebe kao dopunu na kartici za javni prevoz, kao dopunu za kartice mobilnog operatera „Globaltel” ili kao donaciju za jednu od dve fondacije – Fondaciju „Novak Đoković” ili Fondaciju za mlade talente Grada Beograda, te na taj način doprinesu da neko kome je potrebna pomoć dobije podršku – rekao je Vesić.

Upravljanje otpadom u budućnosti u fokusu Beograda

On je zahvalio svima koji su učestvovali u ovom projektu, pre svega kompaniji „Globaltel” koja je donirala reciklomate. Kako je istakao, reciklaža, sortiranje i tretiranje otpada će u budućnosti biti mnogo više u fokusu Grada Beograda, kako bismo postali svesni da gotovo svaki vid otpada ima neku vrednost.

– Velika većina otpada može da postane druga vrednost – direktno preko reciklomata ili kao prerađen otpad od čega će nastati nešto korisno. Bacanjem otpada zagađujemo životnu sredinu, a možemo da uradimo mnogo korisnije stvari. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti obezbediti još reciklomata i mislim da nema razloga da građani ne prihvate ovu ideju. Reciklomati postoje u mnogim svetskim gradovima i nastavićemo da se trudimo da promovišemo reciklažu i tretiranje otpada. Želimo da podignemo svest građana po pitanju prerade otpada jer je to jedna od ključnih stavki vezanih za smanjenje zagađenja životne sredine – dodao je Vesić.

Aleksandra Šmit iz kompanije „Globaltel” je precizirala da će do kraja dana u Beogradu biti postavljeno još sedam reciklomata.

– Kompanija „Globaltel” je najmlađi mobilni operater u Srbiji, ali smo odlučili da se vodimo idejom inovativnosti i društvene odgovornosti, te da svoje proizvode usmeravamo u tom pravcu. U ime kompanije „Globaltel” zahvaljujem Gradu Beogradu i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, koji su prepoznali važnost ove teme, a zahvalnost dugujemo i Sekretarijatu za javni prevoz, kao i Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima – rekla je Aleksandra Šmit.

Izvor za tekst i foto: Beoinfo