U Kragujevcu započeo projekat Reciklažom do vožnje

Postavljanjem pet mašina za prikupljanje staklene ambalaže, PET plastike, limenki i Tetra Pak ambalaže, u Kragujevcu je zvanično započeta realizacija projekta „Reciklažom do vožnje“.

Inicijativa je realizovana u saradnji JKP Šumadija Kragujevac, operatera ambalažnog otpada Sekopak i kompanija Coca-Cola HBC, Apatinska pivara i Tetra Pak. Građani  će biti nagrađeni sredstvima koja mogu upotrebiti za korišćenje usluga javnog prevoza u gradu i mobilne telefonije.

Mašine će biti raspoređene na prometnim lokacijama po gradu: ispred Mesne zajednice Stanovo, Medicinske škole „Sestre Ninković“, kao i ispred pijaca “Aerodrom”,“Bubanj” i “Bresnica“.

– Građani Kragujevca će pored pored PET plastike, AL limenki i staklene ambalaže uz pomoć novih mašina moći da recikliraju i Tetra Pak ambalažu – izjavila je generalna direktorka Sekopaka Violeta Belanović Kokir.

Reciklomat pokazao da Kragujevčani žele da recikliraju

Ideja da se za pravilno odlaganje otpada građani Kragujevca nagrade finansijskim sredstvima na kartici za gradski prevoz i mobilnu telefoniju, prvobitno je potekla iz JKP Šumadija Kragujevac koje je svojevremeno instaliralo jednu mašinu za sakupljanje plastičnih i staklenih flaša, kao i limenki.

– Grad Kragujevac koji želi status „Zelenog grada“ u potpunosti je svestan značaja efikasnog sistema upravljanja otpadom i važnosti projekata koji se bave pitanjima reciklaže. U narednom periodu prioritet nam je rešavanje brojnih problema poput kvaliteta vazduha, zaštite prirode i prečišćavanje otpadnih voda – izjavio je Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine.

JKP Šumadija Kragujevac je tokom 2020. godine u cilju unapređenja i razvoja svojih usluga postavilo prvi reciklomat – pametnu mašinu za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada koji ima mogućnost prepoznavanja različitih tipova otpada, njegovo prihvatanje i skladištenje, vrednovanje i upis novčanog iznosa predate ambalaže u personalizovane i nepersonalizovane eKG kartice.

– Građani Kragujevca su pokazali veliko interesovanje za ovakvom vrstom odlaganja ambalažnog otpada, pa se nadamo da ćemo ih, postavljanjem još pet ovakvih mašina, dodatno motivisati da na pravilan način vrše primarnu selekciju i razvrstavanje ambalažnog otpada – istakao je direktor JKP Šumadija Kragujevac Nemanja Dimitrijević.

Primarni cilj projekta Reciklažom do vožnje je efikasniji rad na sakupljanju ambalažnog otpada, podizanje nivoa svesti i edukacija građana o značaju zaštite prirode i reciklaže.

Izvor: Sekopak