Mural od limenki u centru Beograda

Kakve veze ima limenka sa umetnošću? Da nije reč o dva suprotstavljena pojma pokazuje mural od iskorišćenih limenki postavljen na beogradskom Trgu otvorenog srca.

Simboli prestonice, poput Hrama Svetog Save i spomenika knezu Mihailu nalaze se na instalaciji dugoj šest metara koju će posetioci moći da vide do kraja januara. Reč je o projektu koji spaja umetnost i reciklažu jer podrazumeva stvaranje slike velikog formata od limenki koje se boje i ubacuju u prethodno pripremljenu konstrukciju.

Za ovu instalaciju, koja je prvi put postavljena u Beogradu, utrošeno je 2000 limenki, otkriva nam projekt koordinator Recan fonda Nemanja Komatović.

– Neke su nam ostale od Beer festa, druge smo dobili iz ugostiteljskih objekata sa kojima sarađujemo. Zadovoljni smo odzivom i reakcijom javnosti kojoj želimo da pokažemo da ono što neko posmatra kao smeće može da bude deo nove priče, na primer umetničke – kaže Komatović.

Prema njegovim rečima, važno je podići svest o značaju reciklaže, a limenke su u tom polju veoma važne jer su, kao pakovanje, najreciklabilniji proizvod na svetu.

Limenke su pravi primer cirkularne ekonomije jer se mogu reciklirati neograničen broj puta, a da se pri tom, vrednost materijala ne smanjuje, što je često slučaj sa recikliranjem drugih materijala – ističe Komatović.

Instalacija od limenki prvi put je postavljena u prestonici, a prošle godine našla se i na Exit festivalu. Po završetku izložbe, limenke će biti reciklirane i donirane u humanitarne svrhe.

Leave a comment