Nije svejedno kakva su pakovanja za sokove

Nectar grupa najavljuje uvođenje nove ambalaže biljnog porekla, kao i ulaganja od sedam miliona evra u proizvodnju “zelene” energije. Predstavljajući  prvi regionalni izveštaj o održivom poslovanju, generalni direktor Nectar grupe Mihailo Janković podsetio je da je 84 odsto ambalaže u koju Nectar grupa pakuje svoje proizvode, reciklabilno.

– Nastavićemo da promovišemo modele reciklaže i plan nam je da PET to PET model recikliranja koji uspešno funkcioniše u Sloveniji, proširimo u celom regionu u narednih 10 godina – kaže Janković.

Nectar je najavio da će prvi u regionu preći na pakovanje biljnog porekla u čemu će mu pomoći dugogodišnji partner, globalni lider u segmentu kartonske ambalaže, kompanija Tetra Pak.

– U pitanju su pakovanja koja su 84 odsto biljnog porekla na bazi šećerne trske, sa 18 odsto smanjenom emisijom ugljen dioksida u odnosu na standardna pakovanja – istakla je marketing menadžer za jugoistočnu Evropu kompanije Tetra Pak, Dušica Bojić.

Najavljena su i dalja unapređenja energetske efikasnosti i ulaganje veće od sedam miliona evra u održive izvore energije, u kojima se koristi organski otpad iz prerade voća i druge organske materije za proizvodnju “zelene energije” (biogasno postrojenje u Bačkoj Palanci, kotao na bio masu u Vladičinom Hanu) sa ciljem 20 odsto smanjenja emisije štetnih gasova do 2030. godine.

– Kroz partnerstvo sa lokalnim samoupravama radićemo na unapređenju modela prikupljanja reciklažnog otpada na poboljšanju efikasnosti korišćenja voda za minimum 15 odsto do 2027. godine i uvođenja sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Sve ovo radimo jer nam nije svejedno da li održivo poslujemo i kakvo društvo ostavljamo budućim generacijama – poručio je Janković.

Na panel diskusiji, posvećenoj predstavljanju izveštaja, učestovali su i ministarka bez portfelja Slavica Djukić Dejanović, koja je i predsednik Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN-a za održivi razvoj do 2030, i Mihailo Vesović, direktor sektora Privredne Komore Srbije za strateške analize, usluge i internacionalizaciju.

Foto: Facebook/NijeSvejednoNectar

Leave a comment