Modni brendovi i dalje su neodrživi – Najbolji Patagonia, Levi’s i North Face, ostali nisu dobili ni trojku na skali od 10

EU je korak bliže direktivi koja će zabraniti uništavanje neprodatog tekstila, obuće i odeće, ali modna industrija i dalje je neodrživa, pokazuje najnoviji Cirkularni modni indeks koji je izračunala konsultantska kuća Kearney.

Analizirano je 200 svetskih brendova iz 20 zemalja, a konačna prosečna ocena je 2,97 na skali od 10. Kako objašnjavaju autori izveštaja, to nije dovoljno da bi se značajnije smanjio ekološki uticaj modne industrije koja mora da bude održivija i cirkularnija.

Prve tri kompanije su ostale iste kao i ranijih godina: Patagonia, Levi’s i North Face. One imaju skor 7 u svim ispitivanim oblastima, a samo 19 od 200 brendova imaju skor 5 na skali od 10.

Na listi od 10 najboljih nalaze se i OVS, Gucci, Madewell, Coach, Esprit, Lululemon Athletica, Lindex. Francuska ima najviši prosečni skor, ali nijedan od njenih brendova nije na top 10 listi. Pet od 10 najbolje rangiranih su američke kompanije. Indijski brendovi su loše rangirani i svi se nalaze u drugoj polovini tabele.

Izveštaj ukazuje da nedostaju i akcije u cilju edukacije kupaca jer više od trećine potrošača (30% do 40%) ne zna za opcije reciklaže. Nema ni aktivnosti kompanija u pravcu razvoja servisa za iznamljivanje što „ne iznenađuje s obzirom na kompleksnost primene“.

Analizirano je šest kategorija: sportska odeća, veš, luksuzna odeća, premijum odeća (pristupačni luksuz), masovno tržište i brza moda. Među sedam stavki analizira se udeo recikliranih materijala u izradi odeće, značaj cirkularnosti u komunikaciji brenda, dostupnost i detaljnost uputstva za upotrebu, mogućnost održavanja i popravke, količina asortimana prethodno posedovane odeće, dostupnost servisa za iznajmljivanje, kao i mesta za reciklažu.