Kupi čips, pa kesicu vrati u supermarket

Britanski lanac supermarketa Co-op će do kraja jula pokrenuti sistem prikupljanja plastičnih kesa i fleksibilnog pakovanja u 1.500 objekata. Mušterije će moći da donesu kese i pakovanja od hrane, bilo da su proizvod kupili u tom lancu supermarketa ili u nekom drugom. Među prihvatljivim pakovanjima su ona od hleba, čipsa, poklopci od kutija u kojima su spakovani obroci za poneti, omoti od keksa.

Prikupljeni materijal će zatim prerađivati firma za recikliranje plastike Jayplas. Dobijeni pelet moći će da se upotrebi za građevinski materijal, kao i za proizvode čvrste plastike, poput kanti. Supermarket tvrdi da će napraviti najširu mrežu prikupljanja plastike u radnjama u Evropi. Nakon prvih 1.500 objekata, očekuje se da će do kraja novembra mušterijama biti dostupno još nekoliko stotina lokacija. Konačan broj radnji u koje se mogu vratiti pakovanja biće 2.300.

Potrošači spremni da vraćaju pakovanja u radnje

Kako kaže trgovac, dizajnirali su ovaj sistem da bi pomogli potrošačima da izađu na kraj sa zbunjujućim pravilima. Ne postoji jedinstven set pravila o tome šta lokalne vlasti treba da prikupljaju iz domaćinstava za recikliranje. Fleksibilna plastika je često isključena iz tog procesa. Zbog male težine, neretko košta više da se ona mehanički preradi nego što bi recikleri zaradili od dobijenog materijala.

A da su građani raspoloženi za recikliranje, Co-op je utvrdio na osnovu probe koja je sprovedena prošle godine. Anketa je dokazala da bi 86 odsto kupaca bilo spremno da vraća pakovanja nazad u radnju. U nevladinoj organizaciji WRAP pozdravljaju ovu odluku marketa.

– Nema sumnje da nepotrebna plastika treba da bude smanjena, uključujući kese i omote koji čine petinu potrošačkog plastičnog pakovanja. Ipak, neophodno je da to bude dizajnirano za recikliranje i obezbediti sisteme za recikliranje. Odlično je što Co-op nudi ovu opciju u svojim radnjama i što će sav materijal prerađivati u okviru Velike Britanije čime pokazuje da možemo da napravimo bolju budućnost za ekonomiju i životnu sredinu – istakla je Helen Bird, strateška tehnička menadžerka WRAP.

Co-op proizvodi više od 750 miliona komada plastične folije godišnje. Istraživanje Konzorcijuma za fleksibilna pakovanja pokazalo je da se 215 milijardi komada fleksibilnog plastičnog pakovanja stavi na britansko tržište svake godine i gotovo sve se šalje na deponije ili u spalionice.

Co-op nije jedini britanski trgovac koji najavljuje sistem prikupljanja fleksibilnog plastičnog pakovanja. Među lancima koji su najavili ovaj sistem su i Sainsbury’s, Tesco, Aldi. Takođe, nedavno je pet vodećih proizvođača u Velikoj Britaniji osnovalo fond za recikliranje fleksibilne plastike.