Vodeći proizvođači u Velikoj Britaniji osnivaju fond za recikliranje fleksibilne plastike

Pet vodećih proizvođača u Velikoj Britaniji, Mondelez International, Mars UK, Nestle, PepsiCo i Unilever udružili su se u osnivanju fonda čiji je cilj da recikliranje fleksibilne plastike učini ekonomski isplativim za reciklere i jednostavnijim za potrošače u Velikoj Britaniji. Za ovu svrhu opredeljeno je milion funti.

Fond za fleksibilnu plastiku je prvi u britanskoj industriji i sarađivaće sa proizvođačima, trgovcima i reciklerima na poboljšanju recikliranja fleksibilne plastike i smanjenju zagađenja plastikom tako što će materijalu dati stabilnu vrednost. To će, s druge strane, povećati ponudu reciklirane plastike i omogućiti industriji da postane cirkularnija i da ispuni nastupajuće obaveze koje se tiču plastičnih pakovanja.

Sainsbury’s i Waitrose su potpisali da podržavaju inicijativu tako što će omogućiti mesta za prikupljanje fleksibilne plastike u izabranim radnjama širom Velike Britanije, saopštio je Mondelez.

Inicijativa će garantovati minimum od 100 funti po toni recikliranih proizvoda kako bi motivisala reciklere da obrađuju fleksibilnu plastiku. Reciklirana plastika će se upotrebiti za različite nove proizvode, a kako je najavljeno, sam proces će biti potpuno transparentan i omogućiće praćenje svih materijala u procesu – od sakupljanja, preko recikliranja, do novih proizvoda.

Fleksibilna plastika je činila 22% svih plastičnih pakovanja za potrošače u Velikoj Britaniji 2019. godine, ali je samo 6% reciklirano. S druge strane, 95% potrošača voljno je da reciklira fleksibilnu plastiku, pokazuje novo istraživanje Univerziteta u Šefildu.

Fleksibilna plastika uključuje plastične kese, folije, kesice i često se naziva mekom plastikom. Tokom procesa recikliranja, zahteva drugačiju vrstu obrade jer neretko zagađuje čvrstu plastiku i blokira mašine.

Izvor: instore.rs